Besimtarë  Bektashinj kanë kremtuar ditën e sotme ” Ditën e Ashures” në një nga Teqet e qytetin të Beratit.

 

Dita e ashures vjen 10 ditë pas agjërimi ku kujtohet ngjarja më e dhimbshme për myslimanët Shiitë.

 

Ngjarja ka ndodhur në fushën e Qerbelasë,  1400 vjet më parë u masakruan nipi i profetit Muhamed, Imam Hyseni, së bashku me 72 besimtarë të tjerë nga ku nisi dhe ndarja e madhe e myslimanëve në Sunitë dhe Shiitë.

 

Dita e Ashures është dita e fundit e Matemit, ku mblodhën te gjitha ushqimet dhe i përzjenë ne një enë të madhe dhe i konsumuan, prandaj quhet dhe dita e ashures kryesisht fruta rush thatë, fiq të thatë,  bajame, ara, grur, misemër, shegë, 11 produkte.. Ndaj, në këtë ditë të shenjtë për ata, besimtaret bektashinj gatuajnë dhe konsumojnë ashuren.Kjo ditë përkujton 72 martirë që u rrethuan dhe u lanë pa ujë e pa bukë në fushën Qerbelasë.

 

Dita e Ashures u drejtua nga Shehu i Beratit  Sheh Ali Hoxha     e ndjekur nga dhjetra besimtar.Në fund të ceremonisë vijoet me ashuren e cila është tradita e kësaj dite.

Leave a Reply

Your email address will not be published.