Presidenti ukrainas, Volodymyr Zelensky përshëndeti vendimin e Bundestagut për të klasifikuar urinë në Ukrainë, të shkaktuar qëllimisht 90 vjet më parë, si gjenocid.

 

 

“Ky është një vendim për drejtësinë, për të vërtetën”, tha Zelensky në fjalimin e tij të përditshëm me video.

 

 

”Dhe ky është një sinjal shumë i rëndësishëm për shumë vende të tjera në botë se revanshizmi rus nuk do të ketë sukses në rishkrimin e historisë”, shtoi ai.

 

 

Ligjvënësit në Berlin miratuan më parë një mocion të përbashkët nga qeveria dhe partia kryesore opozitare që i përshkruan ngjarjet si një “krim çnjerëzor për njerëzimin”.

 

 

Rreth katër milionë njerëz vdiqën nga uria në urinë e shkaktuar në Ukrainë, nën diktatorin Josif Visarionoviç Stalin.

 

 

I njohur si Holodomor, që do të thotë të vrasësh nga uria, vdekjet erdhën teksa udhëheqja u përpoq të kontrollonte popullsinë e Ukrainës, një komb prodhues drithi i cili ishte subjekt i kuotave të larta të paarsyeshme të taksave të grurit.

 

 

Zëdhënësi i të drejtave të njeriut për grupin parlamentar të demokristianëve, Michael Brand, iu referua gjithashtu rolit gjerman në Luftën e Dytë Botërore.

 

 

“Ne gjermanët në veçanti kemi një borxh dhe përgjegjësi të veçantë historike ndaj Ukrainës”, tha ai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *