Shpresë e re në luftën kundër kancerit e cila vjen nga një vaksinë e kancerit. Një ekip ndërkombëtar studiuesish kanë zhvilluar një formulim të aftë për të nxitur një përgjigje të fortë imune kundër antigjenit Tn , një proteinë e mbishprehur në rreth 90% të karcinomave të gjirit dhe në 70-90% të kancerit të zorrës së trashë. , fshikëza, qafa e mitrës, vezoret, stomaku dhe prostata.

 

Në mënyrë të veçantë, studiuesit zhvilluan një glikopeptid që përfshin antigjenin Tn të marrë me metodologjitë e duhura sintetike të afta për të nxitur një përgjigje të rëndësishme imune krahasuar me vaksinat që përfshijnë antigjenin natyror.

 

” Për momentin – shpjegojnë studiuesit – testet në dy lloje të ndryshme të qelizave të kancerit të gjirit tregojnë se administrimi i vaksinës shkakton një numër dukshëm më të lartë të antitrupave IgG dhe se njohja e antigjenit tejkalon 85% “.

 

Ndryshe nga vaksinat tradicionale që parandalojnë sëmundjet infektive, vaksinat e kancerit janë krijuar si një terapi për pacientët që kanë zhvilluar tashmë kancer , të dizajnuara për të shkaktuar një përgjigje imune ndaj kancerit në mënyrë që të njihet si “i huaj” nga kanceri. Studimi, është ndër të tjera i pari që përdor një analog jo-natyror të antigjenit Tn , duke hapur mundësi të reja në hartimin e vaksinave të kancerit.

 

” Parimi themelor – tha Carmen Ortriz Mellet, studiues në Departamentin e Kimisë Organike në Universitetin e Seviljes – ishte që të imitonte pjesën e karbohidrateve të këtij antigjeni të pranishëm në qelizat kancerogjene në mënyrë që të ishte mjaft e ndryshme për të stimuluar sistemin imunitar dhe të mjaftueshëm që antitrupat e prodhuar të njohin antigjenin natyral Tn dhe të eleminojnë qelizat kancerogjene tek pacientët ”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.