Shumë njerëz janë akoma mjaft skeptikë që koronavirusi mund të përhapet edhe përmes ajrit. Vetëm kohët e fundit, Organizata Botërore e Shëndetësisë, me kontributin e një grupi shkencëtarësh, pranoi këtë mundësi të infektimit.

Jo vetëm kollitja dhe teshtitja, por edhe pikat më të vogla që notojnë në ajër përpara se të avullojnë mund të jenë shkak infeksioni. Por a janë këto pikëza në të vërtetë infektive?

Një studim i ri ka treguar që pikat e aerosolit përmbajnë viruse të gjalla dhe jo vetëm fragmente të materialit gjenetik. Me pak fjalë, prova që shkencëtarët prisnin: virusi në ajër është infektiv.

Ekipi hulumtues në Universitetin e Floridas arriti të izolojë viruse të gjalla nga pikat e aerosolit në një dhomë me pacientë të shtruar në spital për COVID-19 në një distancë prej dy deri në katër metra larg tyre.

Hulumtimi ende nuk është rishikuar nga shkencëtarë të tjerë, por në mesin e të brendshëmve është deklaruar se kjo është prova e shumëpritur, siç thotë Dr. Linsey Marr, ekspert në përhapjen ajrore të viruseve.

Ky lloj hetimi është shumë kompleks sepse aerosolet janë shumë të vogla. Avullimi i bën ato edhe më të vogla dhe përpjekjet për “kapjen” e këtyre pikave zakonisht dëmtojnë virusin që përmbajnë.

Në të kaluarën, shkencëtarët kanë përdorur filtra xhelatine ose tuba qelqi ose plastike për të mbledhur aerosolin, por fuqia e ajrit ka zvogëluar vëllimin e aerosoleve dhe eliminoi virusin.

Një grup tjetër pune kishte arritur të izolonte virusin e gjallë, por nuk arriti të tregojë se virusi i izoluar mund të infektojë qelizat.

Në studimin e ri, studiuesit shpikën një mostër që përdor avujt e ujit për të zmadhuar aerosolet dhe për t’i mbledhur ato nga ajri. Pasi të mblidhen, pajisja i transferon ato në një lëng të pasur me kripëra, sheqer dhe proteina që ruan patogjenin.

Shkencëtarët mblodhën mostra ajri nga një dhomë ku pacientët Covid ishin shtruar në spital në Spitalin Shands Shëndetësisë të Universitetit të Floridës. Asnjë nga pacientët nuk i ishte nënshtruar praktikave të njohura mjekësore për të gjeneruar aerosole.

Shkencëtarët mblodhën virusin dy dhe katër metra larg nga pacientët, duke treguar se virusi i provuar në ajër ishte i aftë të infektonte qelizat në laborator. Dhoma ku u morën mostrat ishte e pajisur me filtra, rrezatim ultravjollcë dhe masa të tjera të sigurisë për të çaktivizuar virusin.

Ekspertë të tjerë thonë se është e vështirë të vlerësohet rreziku i infeksionit me këto rezultate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *