Ushqimet ultra të përpunuara janë lidhur me probleme shëndetësore si sëmundjet e zemrës dhe diabeti, dhe një studim i ri sugjeron se ato gjithashtu mund të kontribuojnë në pagjumësinë kronike te disa njerëz.

Këto mund të jenë çdo ushqim që është modifikuar për të përmirësuar shijen e tyre, ose për t’i bërë ato të zgjasin më shumë. Ato janë në kontrast me ushqimet si frutat apo perimet.

Studiuesit e udhëhequr nga një ekip nga Universiteti i Sorbonës në Paris Nord në Francë shikuan të dhënat e mbledhura për 38,570 të rritur si pjesë e projektit kërkimor NutriNet-Sante, duke hartuar informacionin ushqyes kundër variablave të gjumit.

“Në një kohë kur gjithnjë e më shumë ushqimi është ultra i përpunuar dhe çrregullimet e gjumit janë më të përhapura, është e rëndësishme të vlerësohet nëse dieta mund të kontribuojë në gjumin e dobët”, thotë Marie-Pierre St-Onge, një shkencëtare e të ushqyerit dhe gjumit në Universitetin e Kolumbias në SHBA.

St-Onge dhe kolegët e saj gjetën një lidhje statistikisht të rëndësishme midis konsumit më të lartë në mëngjes të ushqimeve të përpunuara dhe rritjes së rrezikut të pagjumësisë kronike, pasi u morën parasysh mënyra e jetesës, cilësia e dietës dhe faktorët e shëndetit mendor.

Në përgjithësi, pjesëmarrësit e studimit morën 16 për qind të energjisë së tyre ditore nga ky lloj ushqimi, ndërsa 19.4 për qind e grupit raportuan simptoma të pagjumësisë kronike dhe ky grup kishte një konsum më të lartë ditor të këtij lloji të ushqimit. /vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *