Kur blini një pikturë ose ndonjë vepër arti, po blini gjithashtu historinë e asaj pjese të veçantë. Përveçse duken tërheqëse të varura në mur, shumë piktura vijnë me një histori të tyre tepër interesante, siç është sigurisht rasti me The Rest on the Flight në Egjipt, një pikturë e Titian që tani është shitur për një çmim rekord në ankand.

Vepra, që mendohet se është pikturuar midis viteve 1508 dhe 1510, pati një udhëtim veçanërisht interesant nëpër shtëpinë e ankandit, duke kaluar nëpër duart e perandorëve, aristokratëve dhe hajdutëve. Sipas raportimeve, pronari i parë i veprës së Titianit ishte një tregtar venecian, i cili më pas ia shiti këtë pjesë Sir James Hamilton nga Holyroodhouse përpara se të shkonte te një kryedukë austriak i quajtur Leopold Wilhelm.

Në 1809, rreth dyqind vjet pasi Titian fillimisht mbaroi pikturën, ajo u grabit nga forcat e Napoleonit gjatë pushtimit francez të Vjenës. Edhe pse piktura u kthye disa vite më vonë, historia e vjedhjes nuk mbaroi me kaq. Në vitin 1995, ajo u vodh nga një shtëpi në Longleat, Angli dhe u konsiderua e humbur për disa vite.

Më pas, në vitin 2002, piktura jetike e Rilindjes u gjet në një stacion autobusi në Londër, pa kornizë, në një qese plastike. Për fat të mirë, dëmi i projektit ishte minimal dhe së shpejti u kthye në Longleat. Kohët e fundit, pronarët vendosën të ndahen me veprën historike, duke e nxjerrë atë në ankand në Christie’s Old Masters në Londër në fillim të këtij muaji.

Javën e kaluar, piktura u shit për 17.6 milionë paund. Ky çmim është shumë më i lartë se 5 milionë paund me të cilat u vlerësua puna kur u vodh në vitet 1990, edhe kur u rregullua për inflacionin. /vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *