Personalitetet alfa, beta dhe omega janë zakonisht të rezervuara për studimin e kafshëve. Në mesin e kafshëve, individi alfa është udhëheqësi i grupit. Të qënit alfa u jep atyre përfitime të caktuara, si qasja preferenciale në ushqim dhe çiftim. Ata zakonisht janë më të fortit dhe më agresivët në grup.

 

Kohët e fundit, ka pasur një lëvizje rreth mënyrave alternative për të përshkruar llojet e personalitetit. Kjo përfshin përdorimin e “llojit alfa” për të folur për njerëzit me personalitete dominuese. Njerëzit alfa mund të thuhet se janë njësoj si njerëzit me një personalitet të tipit A. Ata që bien në këtë grup janë ambiciozë, të hapur dhe agresivë.

Këtu janë 12 gjëra që i bëjnë vetëm njerëzit me një personalitet alfa:
1. Ju flisni atë që mendoni, tuaj pa u ndalur. Kjo nuk do të thotë që njerëzit me personalitet alfa janë të pasjellshëm dhe nuk u interesojnë ndjenjat e të tjerëve. Përkundrazi! Por ata nuk kanë turp të jenë të sinqertë.

 
2. Ju jeni të udhëhequr nga veprimet, jo fjalët. Kur thoni se do të bëni diçka, ju e bëni atë. Ju gjithashtu prisni të njëjtën gjë nga njerëzit e tjerë.

 
3. Ju jeni praktikë. Një personalitet alfa mund të organizohet dhe të mbajë një listë, por ata do të donin shumë më tepër që ta bënin realitet atë. Nuk do të gjeni një personalitet alfa duke dhënë justifikime, për të mos bërë diçka që duhet bërë.

 
4. Ju pëlqen koha e kaluar vetëm. Koha juaj personale është shansi juaj për t’u çlodhur dhe relaksuar, prandaj i kushtoni shumë rëndësi.

 
5. Ju nuk lejoni të shkeleni. Ju jeni të respektueshëm, por ju nuk lejoni që njerëzit e tjerë t’ju shkelin. Ju jeni shumë të mirë për të nuhatur, kur dikush është gati të përpiqet të përfitojë prej jush, kështu që ju e ndaloni atë menjëherë.

 
6. Keni besime të forta. Ato mund të jenë politike, sociale ose filozofike, por ka një temë për të cilën jeni shumë të pasionuar. Ju i qëndroni mendimit tuaj dhe e mbroni gjithmonë.

 
7. Bëni diçka që e doni. Kjo nuk do të thotë që jeta juaj në punë është e përkryer. Në aspektin e hobeve, ju jeni më të përmbushur dhe të pasionuar se kushdo që njihni.

 
8. Ju nuk i kushtoni vëmendje asaj që njerëzit mendojnë për ju. Sepse ju jeni të fortë dhe ju e njihni veten shumë mirë, ju nuk lejoni që opinioni i njerëzve të tjerë t’ju prekë.

 
9. Ju jeni protektivë. Qoftë për një nga gjërat tuaja, hapësirat ose njerëzit, ju përfshini disa gjëra në rrethin tuaj të kujdesit. Kushdo që prek diçka ose dikë që ka rëndësi për ju, do të duhet të përballet me pasojat.

 
10. Njerëzit keqinterpretojnë pasionin tuaj me prirje për të bërë si bosë. Ndonjëherë, kur përpiqeni të bëni diçka në mënyrën më efektive, njerëzit nuk mund ta kuptojnë këtë. Kështu, ata ju etiketojnë si bosë.

 
11. Jeni perfektionistë. Ju nuk e bëni këtë për të mërzitur të tjerët, thjesht doni të siguroheni që të mos lini gurë pa lëvizur gjatë kryerjes së një detyre.

 
12. Ju punoni shumë. Është e lehtë për ju që të punoni shumë në gjithçka që bëni. Kjo do të thotë që bëni sakrifica për të siguruar që çdo gjë të realizohet. /Living

Leave a Reply

Your email address will not be published.