Vetëm në Shqipëri ndodh që kampionet të lihen menjanë, të mos vlerësohen ashtu sic I takon për rezultatet që ata kanë arritur ndonëse kanë nderuar flamurin shqiptar.

I fundit rast ekstrem është ai I Briken Caljes, kampioni I trefishtë I Europës për peshën deri në 73 kg në peshëngritje.

Ndonëse është e specifikuar me ligj se në bazë të rezultate të larta në aktivitete ndërkombëtare, sportistet duhet të shperblehen me vendim të këshillit të ministrave, kjo gjë nuk ka mjaftuar që Calja të marrë paratë e tij, të mundit dhe djersës shumëvjecare që është shpërblyer me medalje ne europian dhe botëror.

Fillimisht ekzistonte frika e dopingut dhe në një farë mënyrë kjo ishte e kuptueshme duke parë problemet e këtij sporti në të kaluarën, por certefikimi përfundimtar I rezultatet nga federate europiane e peshengritjes dhe konfirmi I pastërtisë nga rezultate e dopingut shuan cdo dyshim. Logjikisht këtu duhet të kishte marrë fund kjo histori, por në fakt kanë kaluar 7 muaj dhe skandali sa vjen e bëhet më I madh.

I ftuar në emisionin sportive  “Kampionet” në Vizion Plus, Briken Calja pohoi se të dielen ka pasur një komunikim me zv.ministrin e Sportit I cili kishte konfirmuar se një pjesë e shumës se shpërblimit kishte kaluar, por Calja tha se deri tani në realitet kjo gjë nuk është reflektuar dhe në llogarine e tij bankare shumë e derdhur per këtë rast është zero lek.

 

“Nuk e kuptoj përse ndodh kjo. Nuk mund ta imagjinoj që një kampion Europe I trefishtë të mos marrë dot paratë që I takojnë me ligj. Nuk di më si të veproj. Jo vetëm kaq por nuk jam pritur as nga Ministria dhe as nga institucione të tjera shtetërore për të më falenderuar që ngrita lart flamurin shqiptar në Europe. Nuk e kuptoj ku qëndron problem që ende nuk shlyhem pas 7 muajsh, për më tëper që është absure që duhet të shpërblehemi vetëm për dygarëshin. Jam certefikuar nga të gjitha institucionet më të rëndësishëm ndërkombëtare si kampione Europe, kam marrë rezultatete e analizave ku jam I paster dhe ende asnjë reagim. Tani më është thënë që është hedhur një shumë e vogel por une ende në llogari nuk kam asnjë lek”.

 

Briken Calja shton se është e turpshme që një kampion Europe si vetë ai, nuk ka asnjë ditë në librezë si i siguruar. Ai pohoi se në botërorin e Turkmenistanit nuk shkon në 100% të formës pasi ka kaluar një dëmtim pavarësisht se do të bëjë maksimumin në garën e datës 4 nentor.

 

Gazetari Lirim Zalla tha se kjo gje duhet zgjidhur urgjentisht pasi ato para, i takojne me ligj, peshengritesit Briken Calja.

Zalla tha se sportisti mund te hape gjyq per kete problem ne gjykaten administrative por kjo ti marre goxha kohe dhe do ta vonoje procesin e kalimit te shperblimit ne llogarine e tij nderkohe qe i beri apel strukturave te ministrise qe ta kene me shume ne vemendje kete problem.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *