Konferenca Ndërkombëtare e Donatorëve në Bruksel i tejkalon pritshmëritë e qeverisë shqiptare. 1 miliardë e 15 milionë euro është shuma e grumbulluar në ndihmë të rindërtimit të Shqipërisë pas dëmeve të mëdha të shkaktuara nga tërmeti i 26 Nëntorit. Ndihma e dhënë nga 48 shtete dhe organizma ndërkombëtarë financiar është e ndarë më së shumti në grante dhe më pak hua e asistencë teknike.

Kryeministri Edi Rama e quajti përtej të imagjinueshmes grumbullimin e më shumë se1 miliardë eurove, duke kapërcyer edhe faturën financiare të dalë nga dëmet e tërmetit të 26 Nëntorit, rreth 1 miliardë euro.

Listën e dhurimeve e kryeson Bashkrimi Evropian me 100 milione euro i pasuar nga Franca po me te njejten shume dhe Italia fqinje me 65 milione euro.

Nder kontribuesit e tjere me te mëdhenj ishin Emiratet e Bashkuara me 70 milione euro, Turqi me 500 shtepi ose 46.3 milione euro, Gjermani me 11, Shtetet e Bashkuara te Amerikes me 5 milione dollare, Zvicra me 9 dhe Suedia me 5.6 milione euro. Qindra milione u dhane edhe nga institucionet nderkombetare financiare dhe bankat.

Vetem Banka Islamike per Zhvillim dhuroi ne total 415 milione euro ne 5 vitetet e ardhshme ne formen e investimeve, kryesisht ne permiresimin e klimes se biznesit dhe infrastruktures. Ndersa Banka e Keshillit te Evropes akordoi nje shume prej 100 milione eurosh.

Nga fqinjet tane, ne krye te listes qendron Greqi me shumen prej 2.5 milione euro, e pasuar nga Serbia me 2 milione dhe Malin e Zi me rreth 1 milione euro.

Punimet e Konferencës së Donatorëve zgjaten rreth 5 orë.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *