Subscribe

Marrëdhëniet mes Kosovës edhe Serbisë vijojnë të jenë të tensionuara, për shkak të një referendumi që Beogradi zyrtar kërkon të zhvillojë dhe në komunat me shumicë serbe.

 

Procesi i referendumit pritet të mbahet në datën 16 janar, ku qytetarët duhet të deklarohen nëse pajtohen me ndryshimin e kushtetutës në pjesën ku flitet për mënyrën e zgjedhjes së gjyqtarëve dhe prokurorëve.

 

Por ajo që ka shkaktuar përplasjet është fakti se zyrtarët në Beograd kërkuan që votimi të mbahet edhe në Kosovën veriore. Një gjë e tillë është kundërshtuar nga kryeministri, Albin Kurti, i cili deklaroi se nuk do ta lejojë këtë.

 

ALBIN KURTI

KRYEMINISTER I KOSOVES

 

“E dimë që Serbia planifikon që të mbajë një referendum në Kosovë me 16 janar për çështje të saj të brendshme por Qeveria e Kosovës nuk është dakord me një synim të tillë. Jo vetëm se kjo është në kundërshtim me ligjet dhe Kushtetutën tonë por edhe se konsiderojmë që praktikat e mëhershme që i kanë praktikuar qeveritë e mëparshme kanë qenë po ashtu në shkelje të ligjit dhe Kushtetutës sonë, e sikur kjo mos të mjaftonte kujtojnë që kjo ndodhet në mes të 15 janarit dhe  17 janarit”

 

Beogradi zyrtar reagoi menjëherë: presidenti Aleksandër Vuçiç akuzoi Prishtinën se po rrit tensionet.

 

ALEKSANDER VUÇIÇ

PRESIDENT I SERBISE

 

“Çfarë do të bëjnë, a do t’i çojnë tanket në qendrat e votimit, apo meqë nuk i kanë, me mjete të blinduara, nuk e kuptoj se çfarë duan të shkaktojnë tensione. Puna jonë është të jemi me popullin tonë, ruajmë paqen dhe respektojmë Kushtetutën tonë”

    

Vuçiç deklaroi se do i drejtohet edhe ndërkombëtarëve për të gjetur një zgjidhje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *