Greqi– Në pritje të tërheqjes graduale të pluhurit afrikan, Demosthenes Sarigiannis, profesor i Inxhinierisë së Mjedisit në AUTH, vuri në dukje rritjen e shpeshtësisë së fenomenit në krahasim me vitet e mëparshme.

Ai tha gjithashtu se fenomeni ka filluar të shfaqet para sezonit të verës, por, siç ai tha “është karakteristikë e thatësirës dhe shkretëtirëzimit relativ të tokave.”

Më tej, duke folur për ERT, ai vuri në dukje se “rrjedhat e erës ndryshojnë me ndryshimin e klimës”.

Siç parashikoi profesori, “pritet të shohim një episod të ri të pluhurit afrikan deri në mes të majit, i cili mund të jetë i të njëjtit intensitet si ai aktuali, ndoshta edhe më shumë në varësi të kushteve klimatike që do të mbizotërojnë”.

“Vjeshtën e ardhshme do të kemi një tjetër episod të pluhurit afrikan”

Siç vlerësoi ai: “Nga maji e në vazhdim gjërat do të jenë shumë më mirë. Vjeshtën e ardhshme do të kemi një tjetër episod të pluhurit afrikan”.

Ai theksoi frekuencën e shtuar të pluhurit si dhe kohëzgjatjen e episodit dhe vëllimin e grimcave dhe theksoi se “kjo është provë e re dhe ka të bëjë me ndryshimet klimatike”.

Siç theksoi profesori: “Do të duhet të përshtatemi. Kjo do të thotë që Sistemi Shëndetësor Kombëtar të jetë i gatshëm të përballet edhe me rastet akute të personave që do të kenë probleme”.

“Shqetësues është fakti se kjo barrë i shtohet barrës së grimcave që kemi tashmë në qendrat e mëdha urbane të Greqisë, në Athinë, në Selanik, në Volos p.sh. në Janinë, ku cilësia e ajrit, objektivisht, nuk është shumë e mirë”, tha ai./vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *