Një gjarpër që prodhon vezë mund të mos duket si një gjë e pazakontë. Por rojet në kopshtin zoologjik Saint Louis në Misuri u befasuan kur zbuluan se një nga pitonët e tyre kishte prodhuar shtatë vezë, pavarësisht se nuk kishte patur kontakt me asnjë mashkull për më shumë se 15 vjet.

 

Teksa disa zvarranikë dihet se mund të riprodhohen në mënyrë aseksuale, rojet në kopshtin zoologjik janë të befasuar nga mosha e nënës. Një piton 62 vjeçar besohet të jetë gjarpri më i vjetër gjallë. Aq ishte edhe nëna.

 

Mark Wanner, menaxheri i kopshtit zoologjik e përshkroi lindjen si një dukuri unike.

 

“Është e mahnitshme, për mendimin tim, që një gjarpër i kësaj moshe është në gjendje të riprodhojë vezë.”

 

 

Tre vezë kanë mbijetuar dhe po mbahen në një inkubator. Ata pritet të çelin brenda një muaji.

 

Ka pasur raste të mëparshme të gjarpërinjve që ruajnë spermatozoide për fekondimin e vonuar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *