A do të mundet njeriu në një të ardhme jo aq të largët të mundë vdekjen, pleqërinë, madje edhe sëmundjen, duke shkuar drejt pavdekësisë? Hipoteza në dukje absurde mund të bëhet realitet, sipas parashikimeve të futuristit Raymond Kurzweil, i cili profetizon fillimin e një epoke të re, të cilën ai e quan “të singularitetit” , brenda pak vitesh.

 

Në futurologji, singulariteti është momenti në të cilin përparimi teknologjik do të përshpejtohet përtej çdo pritshmërie, duke ndryshuar rrënjësisht realitetin tonë.

 

Nanoteknologjia dhe plakja e “kundërt”.

Këto parashikime ilustrohen nga një artikull në “Focus” i cili tregon momentin e fillimit të kësaj epoke të re: do të ndodhë kur qenieve artificiale “të pavarura” do t’u jepet jetë dhe do të karakterizohen nga shkrirja midis teknologjisë dhe inteligjencës njerëzore. Ne do të përjetojmë revolucione në gjenetikë, nanoteknologji, robotikë. Dhe, falë teknologjisë së gjeneve, trupat tanë do të jenë në gjendje të qëndrojnë gjallë për një kohë të pacaktuar, premton Kurzweil. Për të rikthyer plakjen dhe për të kuruar sëmundjen do të ketë nanoteknologji, një nga revolucionet themelore të epokës së singularitetit. Një skenar që ka aspekte interesante dhe shqetësuese, joshëse dhe tmerruese në të njëjtën kohë.

 

Makina me inteligjencë superiore

Revolucioni robotik do t’i lejojë njerëzimit të zhvillojë makina me një inteligjencë të barabartë ose më të madhe se ajo e njerëzve. Sipas parashikimeve të futuristit, për të gjitha këto nuk do të duhet të presim gjatë. Kurzweil siguron se “deri në vitin 2030 do të jemi në gjendje të rrisim jetëgjatësinë me më shumë se një vit çdo vit”. Epoka e vërtetë e singularitetit teknologjik, ajo që do t’i hapë rrugën krijimit të qenieve artificiale “të pavarura”, do të fillojë në vitin 2045.

 

Inteligjenca dhe kujdesi për trupin

Sepse kufijtë e trupit tonë do të kapërcehen, sepse do të mbizotërojë inteligjenca jobiologjike dhe për këtë arsye ne do të mësojmë, punojmë, luajmë në një mënyrë rrënjësisht të ndryshme. Do të ketë nanorobotët falë të cilëve do të hamë pa shtuar peshë, do të kemi të gjithë energjinë që na nevojitet, do të mposhtim infeksionet dhe sëmundjet, do të zëvendësojmë organet tona dhe do të përmirësojmë funksionimin e trurit tonë.

 

Profecitë që janë realizuar

Sipas raportimeve të “Focus”, e gjithë kjo mund të ketë baza të besueshme, nëse shikojmë të kaluarën e Kurzweil. Në të vërtetë, futuristi ka pas vetes një kurrikulë të respektuar për sa i përket parashikimeve të tij. “Në vitin 1990 – thuhet në artikull – ai parashikoi saktë se deri në vitin 2000 një kompjuter do të mposhtte një kampion shahu njerëzor në një lojë, ai parashikoi ardhjen e kompjuterëve portativë dhe telefonave inteligjentë dhe kalimin në teknologjinë wireless, madje edhe shpërthimin e Interneti më parë ishte i qartë për këdo tjetër”. Sipas një sondazhi rezulton se “ndër 147 parashikimet e bëra prej tij, 115 rezultuan plotësisht të sakta, 12 në thelb të sakta dhe vetëm 3 krejtësisht të gabuara”. Burimi: TGCOM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *