Thomas Greminger, Sekretari i Pergjithshem i OSBE i mberritur ne Tirane ne nje vizite zyrtare, u takua kete te enjte me Ministrin ne Detyre per Europen dhe Punet e Jashtem, Gent Cakaj.

Edhe pse kryefjala e kesaj vizite ishte presidenca e ardhshme e OSBE-se nga Shqiperia dhe pergatitjet qe vendi yne ka bere, padyshim qe Greminger nuk ju shmang situates politke ne Shqiperi.

Situate per te cilen ai ne fakt, nuk tha asgje te re ndryshe nga nderkombetaret e tjere.

 

 


THOMAS GREMINGER

 

SEKRETAR I PERGJITHSHEM I OSBE

 

 

Une besoj qe zgjidhja duhet te gjendet brenda, por nderkohe ajo cfare bejme ne si platforme per dialog gjithperfshires eshte qe ne padiskutim inkurajojme dialogun. Ne inkurajojme kerkimin e perbashket te zgjidhjes te problemeve qe ekzistojne ne vend. Pjesemarrja ne institucionet demokratike eshte rruga e vetme legjitime per te patur fuqi dhe influence politike. Dhe dialogu duhet te realizohet duke zbatuar plotesisht Kushtetuten dhe dhe duke respektuar po ashtu plotesisht institucionet legjitime. Me lejoni tju siguroj se OSBE eshte plotesisht e gatshme per te ofruar mbeshtetje, por qartesisht asnej zgjidhje nuk mund te jete e qenesishme dhe qendrueshme nese nuk perfshihen te gjithe aktoret e ndryshem politik ne gjetjen e nje zgjidhje.

 

Nga ana e tij Cakaj, riperseriti dhe njehere ftesen per dialog, por pa negociuar afatet Kushtetuese.

 


GENT CAKAJ

 

MINISTER NE DETYRE PER EVROPEN DHE PUNET E JASHTME

 

Për Shqipërinë, marrja e kryesisë së OSBE-së për vitin 2020, është procesi më i rëndësishëm në historinë e angazhimeve multilaterale që nga anëtarësimi në NATO.Po punojmë fuqimisht në tre aspekte: atë politik, financiar dhe të burimeve njerëzore. Së pari, aspekti politik ka të bëjë me finalizimin e prioriteteve. Së dyti, qeveria po vë në dispozicion të gjitha burimet financiare të nevojshme për një mbarëvajtje sa më të mirë të kryesimit. Së treti, tashmë kemi emëruar diplomatët më të mirë e më të përkushtuar si në Misionin tonë në Vjenë, ashtu dhe në Task Forcën e ngritur në Tiranë për këtë qëllim. Sa i takon situates politike ne vend, si mazhorance ne jemi te hapur per dialog me opoziten por pa cenuar ne asnje moment kushtetuten dhe kuadrin ligjor ne vend.

 

Thomas Greminger u pyet dhe mbi ligjshmerine e zgjedhjeve te 30 qershorit. Edhe ne kete rast, Sekretari i Pergjithshem i OSBE-se tregoi rrugen per ne Gjykaten Kushtetuese. Sic kane bere pothuajse te gjithe diplomatet e huaj.

 

 


THOMAS GREMINGER – SEKRETAR I PERGJITHSHEM I OSBE

 

Ligjshmeria, kushtetuetshmeria e zgjedhejve vendore qe jane organizuar ne 30 qershor ne Shqiperi, eshte qartesisht nje ceshtje per institucionet shqiptare, pra kjo duhet te percaktohet nga institucionet shqiptare ji nga komunitetit nderkombetar. Dhe per kete arsye institucionet shqiptare qe jane krijuar, dhe kam degjuar qe ka mungese ne Gjykate Kushtetuese si rezultat i procesit te vetingutm gje e cila eshte per te ardhur keq, por nga ana tjeter ne presim qe gjyqtaret e rinj qe do te behen pjese e Gjykates Kushtetuese do te sillen ne menyre profesionale dhe ne perputhje me betimin qe kane bere. Sa i takon emerimit te Kryetareve te Bashkive dhe anetareve te Keshillave, do te varet nga vendimarrja e institucioneve te brendshme, nga Gjykata Kushtetuese

 

 

Duke ju rikthyer kryesise see OSBE ne vitin 2020, Cakaj nenvizoi se per vendin tone është procesi më i rëndësishëm në historinë e angazhimeve multilaterale që nga anëtarësimi në NATO, ndersa siguroi se Shqiperia i ka marr dhe po i merr te gjitha masat per te pasur nje perfaqesim sa me dinjitoz.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *