Rreth dy muaj pas zbulimit të Omicron, ne kemi të dhëna të mjaftueshme për të argumentuar se është një variant më pak vdekjeprurës i Delta.

 

Të dhënat e para për shtrimet në spital në Afrikën e Jugut u konfirmuan si nga të dhënat angleze ashtu edhe nga provat in vitro të mbledhura në laborator.

 

Pavarësisht mutacioneve të shumta dhe aftësisë për të shmangur (të paktën pjesërisht) përgjigjen imune në subjektet e vaksinuar dhe të kuruar, varianti Omicron duket se shkakton rreth një të tretën e shtrimeve në spital të shkaktuara nga Delta.

 

Ky ndryshim mund të shpjegohet pjesërisht nga prania e vaksinave. Në fakt, në Angli shumica e popullsisë vaksinohet dhe/ose kurohet dhe, megjithëse varianti Omicron shmang antitrupat neutralizues, ne e dimë se vaksinat mbeten efektive edhe pas muajsh në shmangien e tkurrjes së sëmundjes së rëndë, shtrimit në spital dhe vdekjes.

 

Mutacionet e shumta që karakterizojnë Omicron e kanë bërë atë jashtëzakonisht më ngjitës, aq sa, sipas disa vlerësimeve, varianti Omicron do të ishte virusi më ngjitës që ka ekzistuar ndonjëherë në tokë. Në të njëjtën kohë, kjo gamë e gjerë mutacionesh ndihmoi në modifikimin e biologjisë së këtij varianti, duke e bërë atë më pak agresiv.

 

Një nga tiparet më mbresëlënëse dhe më të rrezikshme të varianteve të mëparshme ishte aftësia për të formuar sincicinë pulmonare: sincitet formohen kur dy ose më shumë qeliza bashkohen në një qelizë të vetme. Formimi i sincicisë në mushkëri dëmton funksionin e sistemit të frymëmarrjes dhe mendohet se nxitet nga Sars-CoV2 për të ‘shpëtuar’ nga sistemi imunitar.

 

Në variantin Omicron, nga ana tjetër, vërehen shumë më pak sincici pulmonare, gjë që sugjeron dy gjëra: së pari Omicron zhvillohet më pak thellë (në fakt nuk arrin gjithmonë në mushkëri) dhe, së dyti, është më pak efikas në krijimin e këtyre dëmtimeve.

 

Shenim: Autori Aureliano Stingi, është doktor në biologji molekulare dhe punon në fushën e onkologjisë precize. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *