Zelanda e Re synon të ndalojë qeset plastike te pariciklueshme brenda vitit të ardhshëm për të ruajtur edhe me shume mjedisin e saj dhe ne menyre te vecante zonat bregdetare.

 

Kryeministri Jacnda Ardern tha se bashkeatdhetaret e saj përdorin qindra milion qese çdo vit. Dy rrjetet kryesorë të supermarketeve të Zelandës së Re kishin njoftuar nderkohe ne muajt e para te 2018 se do të eliminonin gradualisht qeset plastike deri në fund të këtij viti.

 

Kjo iniciative rrit numrin e vendeve që kanë futur ndalesa ose kufizime lidhur me qeset  plastike, duke përfshirë Francën, Belgjikën, Kinën, disa shtete ne SHBA por edhe Shqiperine ku pas Tiranes, pas vendimit te qeverise, edhe ne rrethe eshte ndaluar shitja ne dyqane e qeseve te paciklueshme.

 

E kundërta ndodhi në Australi ku fillimisht u mor një vendim i tillë nga supermarketet por pas protestave të forta të konsumatoreve (sepse këta të fundit duhej të paguanin qeset e riciklueshme)  bënë një hap pas në vendimin e tyre.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *