Megjithëse disa vende kanë shprehur kohët e fundit kundërshtimin ndaj paktit të sapo miratuar të BE-së për migracionin, paratë e pamjaftueshme të BE-së mund të bëjnë që zbatimi të dështojë, tha për Euractiv ministri i Brendshëm i Spanjës, Fernando Grande-Marlaska.

Komentet e Grande-Marlaska erdhën përpara një takimi të ministrave të Brendshëm në Luksemburg më 13 qershor, kur Komisioni prezantoi planin e zbatimit të Paktit për Azilin dhe Migracionin para vendeve anëtare pasi institucionet e BE-së vulosën marrëveshjen në pranverë.

Gjatë një konference për shtyp një ditë më parë, Komisionerja e Çështjeve të Brendshme Ylva Johansson, përgjegjëse për dosjen, deklaroi se BE do të vërë në dispozicion 3.6 miliardë euro për të bashkëfinancuar zbatimin, megjithëse një pjesë e rëndësishme e parave do të duhet gjithashtu të vijnë nga buxhetet kombëtare, tha ajo.

Por Grande-Marlaska nuk është i bindur.

“Unë mund t’ju them se fondet janë shumë të pakta ose të mjaftueshme, por nuk dua të nxitoj,” tha ai, megjithëse pohoi: “Nëse nuk ka fonde reale për ta bërë atë efektive, atëherë pakti i migracionit mund të shpërbëhet.”

Shtetet anëtare do të duhet të investojnë shumë në infrastrukturë dhe staf të ri për të koordinuar flukset hyrëse të migracionit nga kufijtë e BE-së drejt zhvendosjes dhe integrimit, si dhe kthimit.

Në rastin e vendeve jugore, të cilat do të duhet të investojnë në infrastrukturë fizike dhe staf për të siguruar funksionimin normal të procedurave kufitare të përcaktuara nga pakti, ai argumentoi se “fondet duhet të vijnë kryesisht nga Bashkimi Evropian”.

“Financimi duhet të korrespondojë me nevojat objektive” të çdo vendi, shtoi ai, duke theksuar se në Spanjë “sfida më e rëndësishme do të jenë padyshim procedurat kufitare”./vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *