Grupi i gjakut është një element i rëndësishëm tregues për shëndetin tuaj. Të gjithë duhet të dimë se çcfarë grupi gjaku kemi në veçanti, pasi mund të zbulojë disa informacione interesante për shëndetin.

 

Studimi më i fundit, i publikuar gjatë Kongresit të Katërt Botëror të Heart Failure 2017, sugjeron se grupi i gjakut mund të përcaktojë nëse rrezikoheni nga ataku në zemër. Hulumtuesit shkencorë analizuan të dhënat e më shumë se 1300000njerëzve nga 9 studime të mëparshme dhe arritën në përfundimin se njerëzit me grup gjaku A, B ose të tipit AB ishin 9% më të rrezikuar të pësonin atak në zemër krahasuar me ata me grup gjaku 0.

 

Mekanizmi ekzakt pas rritjes së rrezikut për atak në zemër nuk është akoma i qartë. Megjithatë ekziston mundësia që njerëzit me grup gjaku jo-0 të kenë përqendrim më të lartë të një proteine që shkakton mpiksje të gjakut, që quhet faktori von Ëillebrand, i cili mund të shkaktojë bllokim të arterieve e si pasojë edhe atak në zemër. Duhet thënë që meshkujt me grup gjaku jo-0 janë gjithashtu më të rrezikuar nga impotenca seksuale./Living

Leave a Reply

Your email address will not be published.