Monika Kryemadhi prezantoi këtë të diele ekipin me të cilin LSI do të garojë në qarkun e Gjirokastrës.

Duke folur në krah të numrit 1 të listës Vangjel Tavo, drejtuesja e LSi tha se kjo zonë me një trashëgimi të madhe kulturore dhe historike nuk ka marrë vëmendjen e duhur në kohë krize dhe shumë biznese janë në vështirësi sidomos në një qytet me shumë potencial si Gjirokastra.

 

Ne mbrëmë kur erdhëm fjetëm në Gjirokastrës dhe duke diskutuar me të zotin e hotelit i cili shumë pak dhoma kishte hapur, pasi ekonomia ka rënë, situata e pandemisë ka krijuar që njerëzit të mos lëvizin. Por jo vetëm kjo, por edhe ndihma nga shteti nuk ka qenë prezentë për ta. Një nga problemet më të mëdha është papunësia, mungesa e të rinjve dhe të reja, të cilët largohen dhe mbi të gjitha mbyllja e shumë degëve në Universitetin e Gjirokastrës ku Zamira është pedagoge aty dhe e di se çfarë ndodh, siç është në Gjirokastër edhe në të gjithë qytetet e Shqipërisë, Vlorë, Elbasan, Korçë, që ka sjellë mbyllje të degëve, pasi kanë ikur të rinjtë.Kjo vjen si rezultat i një shpopullimi të jashtëzakonshëm. Nuk na lind gjë tjetër veç një detyrë e madhe për të kthyer atë shpresë, energji pozitive të të rinjve e të rejave në Shqipëri, pse jo dhe në Gjirokastrës. Turizmi në Shqipëri nuk është vetëm në 2 muaj e verës, por duhet të jetë në 12 muajt e vitit për shkak sepse është e domosdoshme të jetojmë, punojmë, të kemi mundësi jo vetëm për një punë të thjeshtë, por të mirë paguar.

 

Kryemadhi shtoi se ka një fryme te madhe në popull për të bërë ndryshimin e madhe në 25 prill.

 

Ne jemi shumë të qartë, por edhe shumë optimistë, pasi po vij nga Dibra, Skrapari, ku energjia është e jashtëzakonshme. Njerëzit mezi po presin 25 prillin pavarësisht se presioni është i jashtëzakonshëm, tentimi për ti blerë nëpërmjet vendeve të punës me kontrata, apo nëpërmjet parave që nuk i dihet origjina nga vjen, pavarësisht qëndresa është shumë e madhe dhe ata thotë se duhet të largohen. Nuk duhet të largohen sepse përfaqësojnë një parti politike. Ti Vangjel të quajmë minoritar ne, pavarësisht se je më shqiptar se këta që bëjnë si shqiptarë.

 

Kryemadhi nuk I kurseu akuzat ndaj qeverisë për korrupsion me tenderat.

 

Centralizimi që ka kërkuar të bëjë Rilindja të të gjithë kontrollit në një dorë dhe kjo ka ardhur jo vetëm të kontrollit financiar, korrupsionit të tenderave, por që të largosh arkivin e një qyteti, që është memoria është antishqiptare. Të lëvizësh arkivën e një qyteti që ka qindra e qindra vjet, që kur ka qenë vilajet dhe ta lëvizësh, ta çosh nga Gjirokastra në Lushnjë, që nuk kanë memorie, nuk kanë njohuri se çfarë ka ndodhur, kjo tregon se ka një prapaskenë mbrapa. Gjithë lëvizja e arkivit ka të bëjë me pronësinë, historinë, vendimet, pra me tjetërsimin e historisë dhe trashëgimisë sonë kulturore.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *