Nëse keni një mace, atëherë mund të keni vënë re se në verë ajo ha më pak dhe ndoshta zakonet e saj të të ngrënit ndryshojnë disi.

Fatkeqësisht, kjo periudhë e vitit ka disa rreziqe për macet tuaja të vogla kur bëhet fjalë për dietën e tyre, ndaj duhet të jeni tepër të kujdesshëm.

Cilat janë këto rreziqe?

E para është dehidrimi. Në verë si ne ashtu edhe kafshët kemi nevojë për më shumë ujë dhe ushqime që kanë një përmbajtje të lartë uji. Ndërsa ne mund të ndryshojmë dietën tonë, macet varen nga kujdestarët e tyre. Pra, nëse dëshironi që macja juaj të qëndrojë e hidratuar, sigurohuni që t’i jepni asaj ujë të pastër dhe të freskët. Ju mund, në mënyrë që ajo të hajë sasinë e duhur të ushqimit, ta përzieni atë me pak ushqim të lëngshëm për ta bërë atë më freskuese dhe tërheqëse për macen tuaj.

Rreziku i dytë është shqetësimi gastrointestinal , i cili mund të shoqërohet me kushte kërcënuese për jetën për macen, si goditja e nxehtësisë ose dështimi i veshkave. Ai gjithashtu mund të përjetojë të vjella dhe diarre sepse ka ngrënë ushqim të prishur, pasi veçanërisht në verë, ushqimi priret të prishet më lehtë për shkak të temperaturave të larta.

Përveç këtyre rreziqeve, në verë ka ushqime që ne i hamë, por në asnjë rrethanë nuk duhet të hanë macet. Po, na freskojnë dhe ne i shijojmë në maksimum, por macet nuk duhet t’i konsumojnë sepse janë veçanërisht të rrezikshme dhe disa mund të çojnë edhe në ngordhje.

Cilat janë këto ushqime?

  • Rrushi dhe rrushi i thatë:Rrushi është një nga frutat më freskuese dhe më të shijshme të verës për ne njerëzit. Për macet, megjithatë, nuk është fruti më ideal që mund të hanë. Fatkeqësisht, si rrushi ashtu edhe rrushi i thatë paraqesin rrezik për dështimin e veshkave për macet, edhe në sasi të vogla. Edhe pse ekspertët nuk kanë përcaktuar saktësisht se çfarë shkakton helmimin tek macet, ata besojnë se toksina e rrezikshme nuk gjendet në fara pasi janë regjistruar raste të helmimit pas ngrënies së rrushit me dhe pa fara. Pra, mbani rrushin dhe rrushin e thatë larg nga kotelja juaj e dashur.
  • Akullorja:Ky ushqim mund të jetë shumë i rrezikshëm për macet. Akulloret përmbajnë disa përbërës që janë toksikë për macet. Ose nëse nuk janë toksike, sigurisht që nuk janë të mira për ta në planin afatgjatë. Përbërësi më toksik që mund të përmbajë një akullore është çokollata. Çokollata përmban teobrominë dhe kafeinë, dy përbërës veçanërisht të dëmshëm për macet. Përbërës të tjerë që gjenden në akulloret që nuk janë të mira për t’u konsumuar nga macet janë sheqeri. Sa i përket qumështit, në shumicën e rasteve ai është i padëmshëm, por disa mace janë intolerante ndaj laktozës dhe mund të kenë probleme gastrointestinale.

Mace juaj e vogël mund t’ju lutet për një kafshatë nga çdo gjë që po hani, por ju nuk duhet të dorëzoheni. Ka alternativa që mund t’i ofroni maces suaj që me siguri do të jenë po aq freskuese sa rrushi dhe akullorja. Është një ide e mirë të bëni hulumtimin tuaj dhe të merrni mendimin e veterinerit tuaj në mënyrë që të vazhdoni të kaloni një verë të mirë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *