Teknologjia luan një rol të rëndësishëm në shëndetësi. Edhe Inteligjenca artificiale mund të konsiderohet një faktor tashmë në mjekësi.

 

Kjo pasi studiuesit kanadezë kanë zbuluar se me ndihmën e inteligjencës artificiale mund të dallohet tumori në gji, raporton BBC“.

 

Studiuesit e udhëhequr nga një ekip në Universitetin e Lund thanë se nevojiteshin më shumë kërkime për të përcaktuar plotësisht nëse mund të përdoret në programet e diagnostikimit.

Në studim u përfshinë më shumë se 80,000 gra nga Suedia, me një moshë mesatare 54 vjeç.

 

Gjysma e tyre u nënshtruan ekzaminimeve nga dy radiologë, ndërsa gjysma tjetër iu nënstruan ekzaminimeve nga Inteligjenca Articiale dhe më pas interpretimi u ndoq nga një ose dy radiologë.

 

Në total, 244 gra u zbuluan nga Inteligjenca Artificiale se kishin tumor, krahasuar me 203 që u zbuluan nga kontrolli standard.

 

Ky, në fakt, nuk është studimi i parë që sugjeron përdorimin e Inteligjencës Artificiale për të diagnostikuar tumorin e gjirit në mamografi – rreze X të gjirit.

 

Edhe ekspertët në Mbretërinë e Bashkuar ranë dakord se Inteligjenca Artificiale ofronte premtime të mëdha në identifikim e tumorit të gjirit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *