Hudhra është një barishte pikante e përdorur prej shekujsh për përfitimet shëndetëspre që sjell. Kjo barishte është e mirënjohur për vetitë forcuese të imunitetit, anti-inflamatore dhe antioksidante. Sipas studimeve të shumta vërtetohet se hudhra ndihmon në rregullimin e presionit të gjakut, duke kuruar problemet kardiovaskulare.

 

Nutricionistë të ndryshëm shprehen se vitamina C e gjendur tek hudhra është një antioksidant i fuqishëm që lufton radikalet e lira. Vitamina B6 ndihmon në ruajtjen e enëve të gjakut të shëndetshme dhe zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Seleni ndihmon në mbrojtjen e zemrës nga dëmtimi i shkaktuar nga stresi oksidativ. Mangani është thelbësor për ruajtjen e kockave të shëndetshme dhe mbështetjen e metabolizmit të karbohidrateve dhe yndyrave.

 

Çfarë thonë kërkimet ekzistuese

Shumica e hulumtimeve vërtetojnë se hudhra ka një efekt reduktues të kolesterolit, rezultatet ndryshojnë në shkallën e efikasitetit dhe llojin e hudhrës së përdorur. Kombinimi  i hudhrës me lëng limoni rezulton efikas në luftën kundër kolesterolit dhe problemet kardiovaskulare.

 

Një studim tjetër tregoi se si marrja e gjysmë deri në një thelpi hudhër në ditë ul nivelet e kolesterolit me afërsisht 10 për qind. Kjo është për shkak të një rënie në përthithjen e kolesterolit , kolesterolit dhe sintezës së acideve yndyrore.

 

Një thelpi hudhër është afërsisht 6 g. Gjysma deri në një thelpi hudhër në ditë është e barabartë me 3-6 g në ditë.

 

Vaji dhe pluhuri i hudhrës ende ulin nivelet e kolesterolit. Studimet epidemiologjike sugjerojnë një lidhje midis marrjes më të lartë të perimeve në familjen e hudhrave (të cilat përfshijnë qepët, qepujt, qiqrat dhe preshët si dhe hudhrat) si ulje të rrezikut të disa llojeve të kancerit, veçanërisht kancereve gastrointestinale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *