Numri i emigrantëve që kanë hyrë ilegalisht në Bashkimin Evropian është rritur ndjeshëm nga viti në vit, sipas agjencisë kufitare të bllokut Frontex.

 

 

 

”Në 11 muajt e parë të vitit 2022, rreth 308 000 persona kaluan ilegalisht kufijtë e jashtëm të BE-së, një rritje prej 68% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2021 dhe niveli më i lartë që nga viti 2016”, njoftoi Frontex në fillim të kësaj jave.

 

 

 

”Ballkani Perëndimor ishte edhe një herë rruga më aktive e migrimit drejt BE”, sipas agjencisë, e cila regjistroi rreth 140 000 kalime të paligjshme në rajon, një rritje prej 152% krahasuar me vitin 2021.

 

 

 

Italia ka parë gjithashtu një rritje të konsiderueshme të ardhjeve të paligjshme, me Ministrinë e Brendshme që regjistroi më shumë se 98 000 emigrantë me varka në mes të dhjetorit, nga rreth 63 000 midis janarit dhe dhjetorit 2021.

 

 

 

Ndërkohë, rreth 17 000 njerëz kanë mbërritur përkatësisht në Greqi dhe Qipro këtë vit.

 

 

 

Midis konflikteve, shtypjes ose pasojave të ndryshimeve klimatike në vendet e tyre të origjinës, qytetarë nga e gjithë Afrika, Lindja e Mesme dhe Azia që shpresojnë për një jetë më të mirë në BE, përpiqen të arrijnë bllokun çdo vit, shpesh në kushte shumë të rrezikshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *