Humbja e përjetuar nga konservatorët në zgjedhjet parlamentare britanike ishte dërrmuese, me shumë ish-ministra të qeverisë dhe zyrtarë të lartë që humbën vendet e tyre në Dhomën e Përfaqësuesve.

Rezultati i këtyre zgjedhjeve ka të ngjarë të ketë implikime serioze për të ardhmen e konservatorëve, të cilët do të duhet të rikuperohen nga disfata e tyre historike në një kohë kur ata duken të ndarë mes të djathtës ekstreme dhe qendrës së majtë.

Ministrat konservatorë jashtë Parlamentit

I pari që humbi mbështetjen në bastionin e tij në veri të Londrës është ish-ministri i mbrojtjes i Sunac, Grant Shapps, i cili humbi përballë një kandidati laburist. Shapps është ministri më i vjetër që ka humbur në zgjedhjet parlamentare, që nga viti 1997.

Një bashkëpunëtor i ngushtë i kryeministrit në largim, Rishi Sunak , Shapps mori Ministrinë e Mbrojtjes në gusht 2023, pasi kishte eksperiencë nëpër ministri të ndryshme të vijës së parë në vitet e fundit.

Një tjetër emër konservator i profilit të lartë e mbetur jashtë Dhomës është ish-kryeministrja Liz Truss, e cila gjithashtu humbi vendin e saj në lindje të Anglisë. Truss kishte pasuar Boris Johnson si Kryeministër, por u largua pas vetëm 49 ditësh sepse shkaktoi disfatë masive të tregut ekonomik dhe një kolaps të stërlinës.

Penny Mordant, përgjegjëse për marrëdhëniet me parlamentin, e cila në vitin 2022 ishte kandidate për të zëvendësuar Boris Johnson si kryeministër, humbi gjithashtu zgjedhjet. Në fakt ajo konsiderohej si një nga kandidatet kryesore për të marrë kryesinë e partisë, nëse Sunak vendos të japë dorëheqjen.

Ministrja e Kulturës e Sunac, Lucy Fraser u mund gjithashtu nga kandidati Lib Dem. Ish-ministri i Brexitit dhe euroskeptik Jacob Rees-Mogg u mund gjithashtu nga kandidati laburist.

Në të njëjtën kohë, ministrat e linjës së dytë, si nënsekretari për veteranët Johnny Mercer dhe Terris Coffey, ish i dyti në radhë pas qeverisë Liz Truss, nuk do të kthehen në Dhomën e Përfaqësuesve.

Në të njëjtën kohë, ka dhjetëra deputetë konservatorë në largim që kanë vendosur të mos kandidojnë, si ish-kryeministrja, Theresa May.

Nga ana tjetër, figura të tjera konservatore arritën të ruanin vendet e tyre, si ministri në largim i financave Jeremy Hunt, ish-sekretarja e Brendshme Suella Braverman apo Kenny Badenoch, ministër i tregtisë nën Rishi Sunak, i cili shpesh paraqitet si kandidat për presidencën konservatore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *