Partia Demokratike vijon të këmbengule se qeveria po e keqmenaxhon situaten pas termetit. Sipas opozites shumë familje kanë nevoja urgjente për strehim ndërkohë që e rendë është situata edhe për bizneset e dëmtuara që janë futur në kolaps.

 

PD thotë se gati planin për daljen nga kjo situate.

 

Për të dhënë më shumë detaje në lidhje me propozimet e opozitës në edicionin qëndror të lajmeve në Vizion Plus ka qenë ish-deputetja e PD-së Dhurata Çupi.

 

Sot u shtua edhe një post i ri në kabinetin qeveritar, ai i ministrit të shtetit për rindërtimin që do drejtohet nga Arben Ahmetaj, si e shihni këtë lëvizje ?

Ne jemi në kushtet e një gjendje të jashtëzakoshme, ku kemi humbur 51 jetë për shkak të fatkeqësisë natyrore në tre qarqe.Por humbja e jetës për fat të keq në Thumanë ka ndodhur edhe për shkak të papërgjegjshmërisë nga ana e qeverisë. Asgjë të re nuk ka sot për qytetarët, për menaxhimin e situatës dhe as buxhete të miratuar për këtë situatë të emergjencës. Kemi një ministër të qeverisë të pjesës së afërt të denoncuar nga opozita në 6 vite. Zoti Ahmetaj bashkë me Ramën shkaktarët kryesorë të kësaj krize në të cilën ndodhet vendi.ka pasur një krizë të madhe politike, ekonomike dhe morale është shtuar edhe çështja e fatkeqësisë natyrore. Ajo që bën sot qeveria është keqmenaxhimi dhe keqtrajtimi i qytetarëve dhe sigurisht tallja duke i vënë që këto fonde të ardhura nga donacionet dhe mijëra  qytetarë shqiptarë për ti menaxhuar Ahmetaj.

 

Çfarë do të bënte ndryshe Partia Demokratike në menaxhimin e situatës pas tërmetit nëse do ti kishte rënë asaj barra ?

Kryetari Basha dhe PD-ja ka qenë shumë konkretete në lidhje me propozimet që i janë bërë qeverisë dhe sigurisht që do të ishim shumë më seriozë dhe do të ishim pranë qytetarëve. Ne si opozitë jemi pranë qytetarëve kemi një informacion të detajuar pranë qytetarëve ashtu siç mund të themi se ne nuk jemi jo vetëm përgjegjës. Por duke qenë në opozitë i kemi sugjeruar edhe qeverisë shumë pika dhe madje seriozse e të zgjidhshme dhe jo abuzive. Mos të harrojmë se PD-ja pra opozita ka qëndruar rreth 14 vite në pushtet dhe është përballur me përmbytje dhe me raste të jashtëzakonshme ku e kemi treguar mjaft qartë seriozitetin në menaxhimin e situatave të tilla.

 

Kryeministri e ka ftuar vazhdimisht kreun e opozitës ne tryeze per propozimet lidhur me situaten pas termetit, pse refuzon Basha ?

Ne kemi propozuar 5 pika për ti dhënë zgjidhje kësaj situate të jashtëzakonshme për të qëndruar pranë qytetarëve. E ka thënë zoti Basha dhe e kemi deklaruar të gjithë përfaqësuesit e opozitës se sot qytetarët shqiptarë kanë nevojë që të jemi pranë. Qytetarët e Durrësit, Tiranës dhe Lezhës kanë më shumë nevojë që të jemi pranë tyre dhe të zgjidhim hallet në të cilën ndodhen, për të gjetur një zgjidhje sa më të shpejtë për të gjithë ato që kanë ngelur pa banesa.Asnjë shqiptar përveç Edi Ramës nuk ka interes që të bëjë një foto të përbashkët dhe për të vënë një kornizë të dytë në historinë politike të dështuar të Ramës në këto viteve. Ne jemi pranë qytetarëve kemi propozuar dhe ripropozuar pesë pikat që kanë një lehtësi fiskale për bizneset, pasi ato kanë qenë të rënduara nga qeveria dhe jashtë fatkeqësisë. Rreth 40% e të ardhurave të këtyre biznesi i kthehen shtetit me pagesa në forma të ndryshme, në këtë situatë është i detyruar që të mos jua shtrengojë më shumë lakun këtyre bizneseve.

 

Çfarë parashikon plani i PD-së për rimëkëmbjen e biznesin e dëmtuar dhe sa i realizueshëm është ai?

Është shumë i realizueshëm janë 5 pika të cilat ju mund ti listoni, duke filluar nga taksat vendore. Nga më të mëdhajat që  është taksa e pronës, nga faturat e ujit dhe të energjisë elektrike jo vetëm të hiqen gjatë kësaj periudhe port ë fshihen nga aksedi elektronik që kanë qytetarët në këto fatura. Janë 5 pika konkrete lehtësisht të realizueshme, mjafto serioziteti i qeverisë dhe mjafto që qevria most ë ketë mendjen që të gllabërojë gjithçka nga këta qytetarë porn ë këtë muaj të fatkeqësisë natyrore tju qëndrojë biznesit dhe qytetarëve pranë. Nëse do të jemi serioze dhe do të kishim një qeveri serioze menaxhimi i situatës nuk do të ishte në këtë derexhe dhe skandaloze, ku një qeveri demokratike. Asgjë nuk sjell tryeza e përbashkët por është detyrë e qeverisë që të jetë me qytetarët dhe opozita që jo vetëm të propozojë por të jetë pranë dhe siç kemi qenë. Situata është e rëndë por nuk kemi asnjë të dhënë nga qeveria për godinat e shembura dhe ato që janë në plan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *