Ekspertët vlerësojnë se një në 10 persona që infektohen me COVID-19 do vuajnë nga një sërë simptomash pasi sëmundja akute të jetë zhdukur.

 

Por edhe njerëzit që shërohen shpejt nga virusi mund të përjetojnë disa efekte anësore të papritura: Hulumtimet tregojnë se COVID-19 mund të çojë në humbje të përkohshme të flokëve, flokë të thinjura dhe alopeci.

 

Pse COVID-19 mund të shkaktojë rënie të përkohshme të flokëve?

Sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë (AAD), humbja e përkohshme e flokëve është e zakonshme pas etheve ose një sëmundjeje.

 

Në një cikël normal të rritjes së flokëve, është normale të humbasësh 50 deri në 100 qime në ditë. Mund të jetë e vështirë të thuhet nëse po humbni më shumë se normalisht. Por nëse nxirrni grumbuj të mëdhenj në dush, kjo është një shenjë se po përjetoni rënie të tepërt të flokëve.

 

Një sëmundje si COVID-19 e vë trupin nën stres, gjë që mund të shkaktojë më shumë rënie se zakonisht. Megjithatë, zakonisht duhen rreth dy deri në tre muaj pas sëmundjes akute që të ndodhë rënia e tepërt. Kjo është arsyeja pse ata që kaluan sëmundjen mund të mos e kenë kuptuar se rënia e flokëve ishte e lidhur me sëmundjen.

 

Nëse besoni se po përjetoni rënie të tepruar të flokëve të shkaktuar nga COVID-19, mund të merrni frymë lehtësuese! Është e përkohshme dhe flokët tuaj do të rriten përsëri. AAD vëren se flokët tuaj duhet të kthehen në trashësinë e tyre normale në gjashtë deri në nëntë muaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *