Neser ne oren 9.59 minuta Presidenti I Republikes Ilir Meta do te shkoje ne Parlamentin e Shqiperise, institucioni I cili dy vjet me pare e zgjodhi ne postin me te larte te shtetit e qe sot synon ta shkarkoje.

 

Seanca degjimore me presidetin Ilir Meta eshte momenti me I rendesishem I punes 3 mujore te komisionit hetimor te ngritur per shkarkimin e tij. Mesohet se secili prej anetareve te ketij komisioni I ka derguar kryetarit te shtetit pyetje ne lidhje me anullimin e dates se zgjedhjeve lokale dhe seanca e se henes do ti jape mundesi presidentit meta te jape argumentat e tij se pse duke zhbere 30 qershorin ai veproi ne perputhje me kushtetuten.

 

Ne te njejten dite qe kreu  I shtetit Meta do te dale para komisionit hetimor, ne Tirane do te mberrijne edhe ekspertet e Komisionit te Venecias te cilet jane thirrur per te dhene opinionin e tyre nese ilir meta e ka shkelur apo jo kushtetuten.

Opinioni I Venecias do te jete percaktues ne vendimin e komisionit hetimor per fatin e Ilir Metes I cili duhet te prese tetorin per te marre zyrtarisht dokumentin e eksperteve

 

Kjo eshte hera e pare qe parlamenti shqiptar merr nje nisem per shkarkimin e Presidentit te Republikes. Ligji themeltar I shtetit I ka dhene nje mbrojte shume te forte presidentit duke vendosur nje kufi prej 94 votash per te miratuar shkarkimin e tij si dhe gjykaten kushtetuese per te marre vendimin final.

 

Per momentin e pare, garantimin e nje shumice prej 94 votash, mazhoranca nuk ka asnje problem pasi bashke me opoziten e re, ajo ka grumbulluar 100 vota ne dy vendime te parlamentit kunder Ilir Metes.

 

Momenti I dyte eshte me I komplikuar pasi gjykata kushtetuese ende nuk eshte funksionale dhe ende nuk dihet nese ne tetor do te kete kuorumin e nevojshem per 6 anetaresh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *