Subscribe

Pasi kryeministri Edi Rama deklaroi se është i palëkundur në qëndrimin e tij mbi votimin sa më parë të ndryshimeve në kodin zgjedhor, Brukseli zyrtar bën sërish të qartë se duhen pritur së pari rekomandimet e komisionit të Venecias.

Në një postim në rrjetet sociale, komisioneri i BE për zgjerimin, Oliver Varhelyi thekson gjithashtu se  pret zgjedhje të lira e të ndershme në vitin 2021.

 

OLIVER VARHELYI

KOMISIONER I BE PER ZGJERIMIN

 

“I kënaqur që kryeministri mirëpret opinionin e komisionit të Venecias për ndryshimet kushtetuese të korrikut. Prandaj do të ishte e matur të presim që të dorëzohet para rivotimit në parlament. Pres zgjedhje të lira dhe të ndershme në prill 2021.” 

 

Për më tepër, zëdhënësja e Komisionit Europian  për zgjerimin, Ana Pisonero i kujton Shqipërisë kushtet që duhet të përmbushë përpara se të mbahet konferenca e parë ndërqeveritare.

 

ANA PISONERO

ZEDHENESE E KE PER ZGJERIMIN

 

“Ne presim që palët të marrin në konsideratë rekomandimet e Komisionit të Venecias. Dua të theksoj se në raportin e zgjerimit që u publikua nga Komisioni së fundmi, është shumë e qartë se deri ku është arritur me përmbushjen e kushteve për mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritare. Gjithashtu dua të them se amendamentet e kushtetutës për 30 korrikun dhe amendamentet për kodin zgjedhor të 15 tetorit, nuk janë në përputhje me rekomandimet e OSBE/ODIHR që janë referuar në përfundimet e muajit mars.”

 

Apeli nga Brukseli zyrtar vjen në kohën kur mazhoranca socialiste në njërin krah dhe presidenti meta e opozita në anën tjetër kanë ashpërsuar tonet lidhur me ndryshimet në kod për të cilat nuk u arrit kompromis.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *