Banka Botërore në një vlerësim të përditësuar ka shprehur se rindërtimi i Ukrainës arrin koston 411 miliardë dollarë.

 

Kjo është 2.6 herë më e lartë se PBB-ja e vlerësuar e vendit në vitin 2022. Sipas Bankës Botërore shifra totale e rindërtimit të vendit pas luftës përfshin rreth 135 miliardë dollarë dëme të drejtpërdrejta, kryesisht në sektorët e strehimit, transportit, energjisë, tregtisë dhe industrisë. Pjesa më e madhe e dëmeve është përqendruar në rajonet lindore të vijës së parë, duke përfshirë Donetsk, Kharkiv dhe Luhansk.

 

Vlerësimi i përditësuar i kostos mbulon dëmet e shkaktuara në periudhën njëvjeçare pas pushtimit rus të Ukrainës më 24 shkurt 2022. Ai shënon një rritje nga vlerësimi i bankës prej 349 miliardë dollarësh në qershor 2022.

 

“Shuma e dëmeve dhe nevojave për rikuperim aktualisht nuk përfshin të dhëna për humbjen e infrastrukturës, banesave dhe bizneseve në territoret e okupuara”, tha kryeministri ukrainas Denys Shmyhal, duke iu referuar zonave të kontrolluara nga trupat ruse. “Kur forcat e mbrojtjes t’i lëshojnë, presim që të dhënat të plotësohen dhe qeveria të fillojë menjëherë punën e restaurimit në këto territore”.

 

Kostoja e rindërtimit është një vlerësim i përbashkët i bërë nga qeveria e Ukrainës, Grupi i Bankës Botërore, Komisioni Evropian dhe Kombet e Bashkuara, raporton CNN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *