Një studim i ri ka treguar se në cilën periudhë të jetës njerëzit janë më të palumturit. Hulumtimi nga David Blanchflower, profesor i ekonomisë në Kolegjin Dartmouth, ka konfirmuar ekzistencën e një krize të moshës së mesme dhe duket se po prek veçanërisht njerëzit mbi moshën 47 vjeç.

“Ka një krizë në mes të jetës me nivelin më të ulët të kënaqësisë rreth moshës 50-vjeçare, e cila ishte edhe pika ime më e ulët e lumturisë. Ka prova që gjërat janë përmirësuar për shumicën e njerëzve që atëherë”, tha ai.

Studimi i Blanchflower, i cili mori parasysh gjininë, arsimin, statusin martesor dhe statusin e fuqisë punëtore, mbështet më tej teorinë e “kurbës së lumturisë”, e cila thotë se nivelet tona të lumturisë bien në dekadat e para të moshës madhore dhe më pas arrijnë në fund të të 40-tave. 50 vjet, pas së cilës rritet përsëri.

Shumica e njerëzve në fund të të 40-tave janë pjesë e asaj që quhet “brezi i sanduiçëve”. Kjo do të thotë, ata kujdesen për prindërit e tyre të vjetër dhe familjen e tyre në të njëjtën kohë.

Blanchflower kohët e fundit botoi dy punime që analizonin nivelin e lumturisë dhe pakënaqësisë gjatë jetës së një personi. Pas shqyrtimit të të dhënave nga rreth 500,000 njerëz nga 132 vende, ai zbuloi se për njerëzit në vendet e përparuara, nivelet e lumturisë fillojnë të bien në moshën 47.2 vjeç. Në vendet në zhvillim, njerëzit janë më të pakënaqur në moshën 48 vjeçare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *