Sa herë i shohim në rrugë me sirena të ndezura, shkaktohet panik.

 

Zjarrfikësit, sidomos vitet e fundit, krijojnë ndjenja frike. Me dhjetëra zjarre, por edhe shumë aksidente në strukturën urbane. Kur shohim një makinë zjarrfikëse thjesht lutemi që diçka shumë e rëndë të mos ketë ndodhur.

 

Por a keni menduar ndonjëherë pse kamionët e zjarrfikësve e kanë këtë ngjyrë? Pse janë të kuqe në të gjithë botën?

 

Ka shumë teori pas përgjigjes dhe e vetmja gjë e sigurt është se ngjyra e kuqe tërheq vëmendjen dhe nuk kalon kurrë pa u vënë re.

 

Për historinë, para se të motorizoheshin, zjarrfikësit erdhën në shpëtim me karroca me kuaj. Këto karroca shpesh lyheshin me të kuqe, sepse e kuqja ishte një ngjyrë e lirë dhe njëkohësisht fshihte pluhurin që shkaktonte rruga. Kur u zëvendësuan me mjete motorike, automjetet e reja morën gjithashtu ngjyrën.

 

Një teori tjetër thotë se në fillim të shekullit të 20-të, Ford Model T ishte automjeti më popullor në rrugë. Midis 1914 dhe 1925, T ishte në dispozicion në një ngjyrë të zezë. Kur makinat e zjarrfikësve dolën në rrugë, kishte kuptim që ato të lyheshin me ngjyrë të kuqe për të dalluar nga flota e automjeteve të kompanisë për pasagjerë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *