Zëdhënësja e Ministrisë së Punëve të Jashtme të Rusisë, Maria Zakharova deklaroi se zgjerimi i ujërave territoriale nga Greqia në 12 milje duhet të zgjidhet në përputhje me ligjin ndërkombëtar. Sipas saj, nëse lindin situata që ndikojnë drejtpërdrejt në interesat ruse, do të merret me secilin rast specifik.

“Pozicioni i Rusisë, i cili ka nënshkruar Konventën e KB për Ligjin e Detit, bazohet në normat juridike ndërkombëtare që përmbahen në këtë dokument. Në veçanti, neni 3 i Konventës parashikon që çdo shtet ka të drejtë të vendosë gjerësinë e detit të tij territorial deri në një kufi që nuk i kalon 12 milje detare. Sidoqoftë, në disa raste, vendet, për një arsye ose një tjetër, krijojnë një det territorial me gjerësi më të vogël. Ne vazhdojmë nga fakti se në këtë çështje shtetet mbështeten në mendjen e shëndoshë dhe marrin parasysh tiparet gjeografike të rajonit. Nëse lind pyetja në lidhje me caktimin e detit territorial midis shteteve fqinje, ajo duhet të zgjidhet në përputhje me ligjin ndërkombëtar. Opinioni ynë për këtë çështje është i njohur për udhëheqjen e Republikës Greke. Nëse lindin situata që ndikojnë drejtpërdrejt në interesat ruse, ne do të merremi me secilin rast specifik veç e veç. Deri më tani, ne nuk e shohim një nevojë të tillë.”

Gjatë një konference, Zakharova u pyet gjithashtu nëse ka ndryshuar pozicioni i Rusisë në lidhje me kërcënimet e Turqisë ndaj shteteve të tjera mesdhetare dhe veprimet e njëanshme të Ankarasë.

Në përgjigje të gazetarëve, Zakharova theksoi se Rusia nuk po kërkon të përfitojë nga konfliktet ndërshtetërore dhe se Rusia qëndron për zgjidhjen e çdo çështjeje përmes dialogut politik.

“Ne nuk mund t’i quajmë argumente të tilla përveç provokuese. Ne kemi deklaruar më shumë se një herë se nuk po kërkojmë përfitime në konfliktet ndërshtetërore. Kjo vlen plotësisht për një rajon kaq të ndjeshëm dhe shpërthyes si Mesdheu Lindor. Nuk ka rëndësi nëse vendet në konflikt janë aleatë në bllokun ushtarak-politik. Rusia qëndron për zgjidhjen e çdo çështjeje të diskutueshme ekskluzivisht përmes dialogut politik, përmes zhvillimit të masave për ndërtimin e besimit, kërkimit të zgjidhjeve reciprokisht të pranueshme bazuar në normat ligjore ndërkombëtare. Ne nuk shtyjmë askënd në veprime agresive. Bashkëpunimi ynë dypalësh, në veçanti me Turqinë, siç e kemi thënë vazhdimisht, nuk drejtohet kundër vendeve të treta.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *