Subscribe

TONIN FRROKU – GAZETAR

 

Ne vendin e quajtur yll mes fshatrave mborje dhe drenove gjate germimeve te rastesishme eshte gjetur jy tubacion qeramike qe i perket shek 17.

 

 

 

Gjetjet janë zbuluar vetëm pak kilometra larg nga qyteti i Korçës. Sipas specialistëve objektet i përkasin shekullit të 17 dhe sipas tyre kemi të bëjmë me një tubacion që shërbente për furnizimin me ujë të pijshëm nga vargmatet e Moravës për banorët e kalasë së Mborjes.

 

 

 

Ky lloj tubacioni sipas arkeologut Lorenc Cenolli nuk është hasur më parë në asnjë prej fortesave të juglindjes por një i ngjashëm është gjetur në një zonë të Kosovës.

 

 

 

LORENC CENOLLI – ARKEOLOG

 

Ne baze te verifikimeve qe beme dolem ne konkluzionin se disa qyngke materi qeramik. Eshte jo e qarte per ne. Normalisht keto duhet te jene te shek 17. Sëpse letu afer ndodhet kalaka e mborjes monument kulture e kategorise se pare.

 

 

 

Ndërkohë kampione të qeramikës janë dërguar për studim në institutin Kombëtar të Trashëgimisë Kulturore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *