Ministrja Xhacka tha në emisionin “Real story” se baza e NATO në Kucove do të ofroje më shumë siguri dhe është tregues i interesit që ka Aleanca për paqen dhe sigurinë në Ballkan.

 

Siç e thatë ju, pikësëpari ofron më shumë siguri.  Besoj që është një sinjal shumë i fortë i vendosmërisë së Aleancës për të treguar vëmendje, për rëndësinë e madhe strategjike që merr rajoni jonë edhe në raport me sigurinë e Europës. Besoj që është një mesazh strategjik për të gjithë aktorët e tjerë, apo influencat e tjera që tentojnë të destabilizojnë rajonin. Por është absolutisht shumë, një dëshmi e qartë e vlerësimit që Aleanca ka për rolin e Shqipërisë si faktor stabiliteti, si avokat i dyerve të hapura dhe i perspektivës euroatlantike të rajonit dhe në këtë kuptim është një vlerësim që i është bërë vendit, është një siguri e shtuar për rajonin, është baza e parë në llojin e saj në rajonin e Ballkanit Perëndimor.

 

Xhacka tha se kjo bazë e ndërtuar në vendin tone tregon në një farë mënyrë edhe mbështetjen e SHBA ndaj faktorit shqiptarë.

 

Absolutisht që po. Shqipërisë dhe shqiptarëve, dua ta theksoj këtë gjë. Dhe në fakt, sa i takon bazës së Kuçovës, unë dua që të vlerësoj maksimalisht dhe të tregoj të gjithë mirënjohjen tonë për aktorët e vërtetë, të cilët e kuptuan rëndësinë, e mbështetën ngritjen e bazës.

 

Pyetjes nëse ka pasur kundërshti për ndërtimin e bazës në Kucove, Xhacka u përgjigj:

 

Dëgjo ka gjithmonë një garë shumë të madhe që ndodh përmes të gjithë vendeve anëtare për të përfituar një projekt të Aleancës në territorin e tyre. Dhe patjetër që ka një logjikë gjeografike, e cila e bën Aleancën, por ka edhe një lobim politik për rëndësinë e vendit ku baza shkon,  për çfarë vendi përfaqëson ku baza shkon. Por ama njëkohësisht duhet të dini që nuk ka sot një strategji për mbrojtjen, apo NATO nuk e ka sot në vëmendje Ballkanin Perëndimor. Padiskutim ka problem të shumta që vijnë  për shkak të influencës ruse që  patjetër merr llokmën më të madhe të vëmendjes të Aleancës, por edhe e problemeve që vijnë nga Afriaka e Veriut, Afrika Qëndrore, nga Lindja e Mesme, çështe të terrorizmit, radikalizimit, të emigracionit të paligjshëm, të trafiqeve etj etj. Ballkani Perëndimor nuk ka pasur këtë vëmendje për hir të së vërtetës. E megjithatë, pavarësisht të gjithës, Ballkani është le të themi vendi ku pikëtakohen shumë interesa dhe shumë influenca. Është le të themi një urë mes lindjes edhe eperëndiit. Dhe ky ka qenë një mesazh që patjetër të gjitha aktorët në ballkan kanë tentuar që ta përcjellin fuqimisht. Ish – sekretari amerikan i Mbrojtjes, James Mattis, ishte një nga njerëzit më mbështetës të Shqipërisë por edhe të gjithë vëmendjes që Ballkani duhet të merrte dhe ekzaktësisht në këtë moment. Pastaj patjetër që Departamenti Amerikan i Mbrojtjes.Pastaj patjetër edhe Departamenti Amerikan i Mbrojtjes që ka luajtur një rol shumë mbështetës, por edhe komandanti suprem i NATO-s, të cilin unë e kam takuar pak para marrjes së vendimit të Këshillit të Atlantikut të Veriut mbi bazën e Kuçovës dhe të gjithë këta kanë luajtur rol në lobimin edhe në mundësimin që Shqipëria ta kishte këtë bazë.

 

Ministrja e Mbrojtjes sqaroi edhe disa detaje nga projekti.

 

NSPA-ja që është agjensia e NATO-s e çertifikuar, e cila ka bërë projekte të tilla në të gjitha vendet antare të të NATO-s, është ajo e cila po harton master planin dhe projektin për bazën, do të marrim një vit deri sa kjo të kryhet edhe janar të viti tjetër fillon vihet tulla e parë dhe fillon ndërtimi i bazës, e cila do të marrë maksimalish 5 vjet të paktën me kalendarin e punëve siç jemi duke e parë deri tani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.