Vullkani më aktiv i Islandës është në prag të shpërthimit, paralajmërojnë shkencëtarët. Shenjat vullkani Grímsvötn, i gjatë 1.700 m, i dha javën e kaluar, duke treguar se një shpërthim i madh është afër.

 

Grímsvötn shpërtheu për herë të fundit në 2011, duke nxjerrë tym të zi që anuloi rreth 900 fluturime. Një shpërthim nuk do të shkakonte të njëjtën gjë sot sepse shumë fluturime janë të ndaluara për shkak të pandemisë. Megjithatë, grimcat e hirit dhe ndotësit e tjerë të dëmshëm mund të shpërndahen në vend.

 

Grímsvötn është larg çdo vendbanimi dhe nëse do të shpërthente, nuk ka gjasa që dikush të rrezikohet menjëherë.Grímsvötn është vullkani më aktiv i Islandës, me më shumë se 65 shpërthime të regjistruara gjatë 800 viteve të fundit.

 

Ai shpërthen mesatarisht çdo pesë deri në dhjetë vjet, sipas shkencëtarëve.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *