Subscribe

Presidenti serb Aleksander Vucic përjashton mundësinë që vendi ta njohë Kosovën brenda kufijve ekzistues pas rifillimit të dialogut.

 

I pyetur nga gazeta vjeneze “der Standard”  kreu I shtetit jep nje pergjigje te prere.

 

 

ALEKSANDAR VUÇIÇ

 

 

PRESIDENT I SERBISE

 

 

Unë mund t’ju them se pothuajse plotësisht e përjashtoj atë. Unë nuk e di se çfarë do të ndodhë. Sepse nuk ka shumë të ngjarë që ne do ta njohim Kosovën. Nuk mendoj se do të ndodhë. Por ne nuk mund t’i mbyllim portat për dialog. Nuk mund që  Kosova të marrë gjithçka, njohje, territoret dhe popullin tonë. Po ne çfarë marrim? Një anëtarësim të mundshëm në BE në dhjetë vjet? Dhe kush na garanton?

 

 

Ne lidhje me mini schengenin Ballkanik Vucic tregon perfitimet qe do te kete Shqipëria, serbia dhe Maqedonia e veriut nga kjo marrëveshje.

 

 

ALEKSANDAR VUÇIÇ

 

 

PRESIDENT I SERBISE

 

 

Ne tani duhet të kujdesemi për veten dhe të përqendrohemi në arritjen e katër lirive këtu. Aktualisht kemi nevojë për pasaportat tona kur udhëtojmë në Tiranë ose Shkodër. Deri në fund të vitit do të kemi arritur që mund të udhëtojmë vetëm me kartën e identitetit. Qëllimi ynë përfundimtar është që të mos ketë më kontrolle kufitare. Por kjo nuk do të jetë e lehtë për t’u arritur. Në të njëjtën kohë, ne kemi nevojë për të hequr barrierat dhe pengesat në transportin e mallrave në kufij, pasi kjo do të na lejojë të kursejmë më shumë se shtatë përqind të kostove të operimit. Dhe ne po punojmë për të siguruar që lejet e punës të lëshuara në Shqipëri do të jenë të vlefshme edhe këtu në Serbi. Deri në fund të vitit 2022 mund të ishte realiste.

 

 

Aleksander Vucic pranon se perspektiva  Serbiase eshte ne familjen europiane por bent e qarte se vendi I tij nuk do e jete vetem me syte nga Brukseli.

 

 

ALEKSANDAR VUÇIÇ

 

 

PRESIDENT I SERBISE

 

 

Ne kujdesemi për veten tonë. Ne duhet të zgjidhim marrëdhëniet tona në rajon.  Ne gjithashtu kemi marrëdhënie të mira me Kinën, Rusinë dhe Turqinë. Ky nuk është një plani B, por nuk do të filloj të qaj ose të bëj grevë urie jashtë ndërtesave në Bruksel për të hapur një, dy ose tre kapituj. Unë nuk jam një ëndërrimtar, por shumë racional.

 

 

 

Presidenti i Serbise kishte edhe jje mesazh per kryeministrin e ardhshme te Kosoves Albin Kurti per te cilen tha se deklaratat e tij jane me keq se ato te Hashim Thacit apo Ramush Haradinajt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *