Aknet në shpinë, të njohura edhe si “bacne”, e ardhur nga gjuha angleze “back” dhe “acne”, janë një inflamacion i lëkurës që manifestohet në lëshimin e puçrrave, pikave të zeza dhe njollave yndyrore të vendosura kryesisht në pjesën e sipërme të shpinës dhe shpatullave. Ndonjëherë mund të rezultojë në inflamacion më serioz, siç është formimi i cisteve të dhimbshme që kërkojnë trajtim të synuar mjekësor.

 

Mund të duket absurde, por një nga momentet vendimtare kur poret bllokohen, duke shkaktuar shfaqjen e akneve, është dushi. Më konkretisht, kur i shpëlani flokët nga shampo, balsam dhe maska, shkuma e të cilave ndërsa rrëshqet poshtë, depërton në poret e hapura të lëkurës, duke u vendosur së bashku me sebumin, qelizat e vdekura dhe papastërtitë.

 

Kështu krijohet vendi ideal në lëkurë për formimin e një bakteri specifik, i njohur si Propionibacterium. Djersitja dhe përdorimi i sutjenave për disa herë mund të jenë një arsye tjetër për këtë defekt, ndaj rekomandohet pastrimi i shpeshtë.

 

Në mënyrë të parëndësishme, një nga mjetet e para për të kundërshtuar shfaqjen e akneve në shpinë është shmangia e shpëlarjes së flokëve vertikalisht, por animi i kokës ose edhe kthimi me kokë poshtë, në mënyrë që të parandaloni kontaktin e shkumës me lëkurën.

 

Duhet ta shpëlani mirë, mundësisht çdo ditë, me lecka ose furça që pastrojnë tërësisht shpinën, edhe në pikat më të vështira për t’u arritur. Ideale do të ishte përdorimi i xhelit të dushit me bazë acid glikolik, acid salicilik dhe acid laktik, i shkëlqyer në trajtimin e lëkurës së papastër. Për këtë ju mund të kombinoni një skrab të mirë me një veprim eksfolues rreth 2/3 herë në javë, i cili largon qelizat e vdekura dhe papastërtitë. Nëse skuqja është e vazhdueshme dhe e gjerë, kontaktoni mjekun tuaj ose një dermatolog, i cili mund të sugjerojë një trajtim specifik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *