Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Adolf Hitleri parashikoi dy plane madhështore që mishëronin megalomaninë dhe dëshirën e tij për dominim.

I pari, i njohur si BRBban ose treni përbindësh i Hitlerit, ishte një automjet i madh luksoz i pajisur me instalime të fshehura kundërajrore dhe armë të shumta.

Pavarësisht mungesës së çelikut gjatë luftës, Hitleri këmbënguli në përfundimin e projektit, duke parashikuar një kuvertë të lartë të klasit të parë, një kinema dhe dhoma gjumi. Megjithatë, BRBban nuk u përfundua kurrë për shkak të humbjeve ushtarake naziste.

Projekti i dytë, Bri bban, ishte një nismë ambicioze hekurudhore që synonte të lidhte Evropën dhe të zgjerohej më gjerë.

Hitleri synonte të përdorte këtë rrjet hekurudhor për të zhvilluar ekonomikisht rajonet lindore, për të zëvendësuar transportin detar me trena dhe për të lehtësuar përpjekjet masive të kolonizimit.

Rrjeti hekurudhor i Britanisë së Madhe ishte projektuar për të mbuluar Evropën, për të arritur qytete të tilla si Stambolli dhe Moska dhe shtrihej deri në Indinë e pushtuar nga Britania.

Pavarësisht natyrës së paarritshme dhe ekstravagante të detyrës, Hitleri mbeti i përkushtuar ndaj saj deri në fund të luftës.

Kjo vepër, nxjerr në pah shtrirjen e planeve të pushtimit të Hitlerit dhe thellësinë e lakmisë dhe çmendurisë së tij.

Veprat BRBban dhe Bri bban shërbejnë si simbole mizore të ambicieve megalomane të Hitlerit.

Ato demonstrojnë jo vetëm vizionin e tij madhështor për Rajhun e Tretë, por edhe shfrytëzimin e pamëshirshëm dhe shpërfilljen e jetës njerëzore që karakterizonte regjimin e tij.

Si mbetje të papërfunduara të modeleve naziste, ato ofrojnë një kujtesë rrëqethëse të potencialit shkatërrues të fuqisë dhe ambicies së pakontrolluar./vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *