Larja e trupit shtë një nga proceset më të shpeshta që secili nga ne bën, sidomos në stinën e verës. Nëse ju e quani domosdoshmëri larjen e shpeshtë të trupit më poshte ne do ju sjellim fakte se një gjë e tillë është e dëmshme;

 

Më poshtë do të lexoni se cilët janë gjshtë pjesët e trupit që nuk duhet të lahen shpesh;

 

Megjithatë, ka raste kur pastrimi i një pjese të trupit mund të bëjë më shumë dëm sesa mirë, dhe ka një numër të pjesëve të trupit që nuk keni nevojë t’i pastroni shpesh, për t’i mbajtur të shëndetshme.

 

Mund të jetë joshëse që tani të mësoni arsyet se pse këto gjashtë pjesë të trupit duhet t’i lini të paprekura.

 

Kanali i veshit

Shumica e njerëzve përdorin pambuk për të pastruar veshët, por konsensusi i mjekëve është se ky veprim mund të shkaktojë më shumë dëm sesa të mirë. “Lëkura e kanalit të veshit është shumë e brishtë dhe përdorimi i pambukut mund të shkaktojë acarim, enjtje dhe lot në lëkurën e kanalit të veshit, që mund t’i bëjë ata të kruhen më shumë ose t’i vënë në rrezik për infeksione”, tha Dr. Elisa Illing . Nëse keni ndjesinë se një bllokim në vesh, ose se duhet t’i pastroni për ndonjë arsye, flisni me mjekun tuaj dhe ai mund t’ju ndihmojë të pastroni veshët në mënyrë të sigurt.

 

 

Vagina

Kur bëhet fjalë për vaginën tuaj, pastrimi me sapun ose solucione të caktuara nuk mund të jetë një ide e mirë. Sipas mjekëve specialist është e rëndësishme që PH në vaginë duhet ruajtur i paprekur për këtë arsye, sepse prodhon lëngje dhe shkarkime të ndryshme që ndihmojnë në lubrifikimin, pastrimin dhe mbrojtjen e organit”.

 

Hunda

Hunda është gjithashtu një pjesë e trupit që më së miri duhet mbajtur “e papjekur”. Shumë të rritur janë fajtorë për enjtjet në hundë, të cilat çojnë në më shumë irritim, sipas Dr. Illing.

 

Flokët

“Ju mund të lani flokët tuaj shumë shpesh dhe kjo mund të çojë në një gjendje dermatiti të kokës”, thotë Ken L. Ëilliams Jr, kirurg dhe themelues i restaurimit të flokëve. “Faktorë të tjerë që mund të luajnë një rol në zhvillimin e kushteve të kokës dhe flokëve tuaj janë kimikatet brenda shampove të cilat mund të veprojnë si irritues”. Për fat të keq, nuk ka kërkime shkencore ose njohuri se sa shpesh duhet t’i lani.

 

Sytë

Për të shmangur ndonjë vështirësi, ju duhet të shmangni pastrimin e syve. “Gjëndrat laike prodhojnë lot që jo vetëm ndihmojnë për të lubrifikuar sytë, por gjithashtu funksionojnë për të pastruar dhe mbrojtur sytë nga mikrobet dhe irrituesit e tjerë”. Ashtu si me veshët tuaj, nëse diçka është në sy dhe ju irriton, flisni me mjekun tuaj për mënyrën më të mirë për ta nxjerrë atë.

 

Krahët dhe këmbët

Do të ishte e përshtatshme të pastroheshim komplet në dush, por kjo nuk është e nevojshme. Duke qenë se krahët dhe këmbët nuk prodhojnë shumë yndyrë, sapuni i tepërt çdo ditë ju mund të shkaktojë irritim të lëkurës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *