Në shtëpi ne mund të kemi shumë objekte që janë burim bakteresh për një sërë arsyesh. Më i pisti në kuzhinë deri më tani nga ne është konsideruar sfungjeri por krahas tij është dhe peshqiri po aq i pisët.

 

Një studim i kryer nga Universiteti i Mauritius, zbuloi se 49% e peshqirëve të kuzhinës janë të kontaminuar me bakterie. Kjo do të thotë se duke prekur një peshqir dhe pastaj duke vënë duart në gojë mund të jeni të ekspozuar ndaj infeksioneve.

 

Përqendrimi i baktereve në peshqir varion sipas disa faktorëve, duke përfshirë numrin e njerëzve që i përdorin ato, praninë e fëmijëve në shtëpi dhe përdorimin e tyre. Në këtë aspekt të fundit, është vënë re se peshqirët që përdoren vetëm për të tharë enët ose vetëm për të tharë duart tuaja kanë më pak baktere se ato që përdoren për të fshirë sipërfaqe si tavolina, për të kapur dorezat e enëve etj.

 

Lagështia është një tjetër faktor rreziku. Së fundi, doli gjithashtu se në familjet vegjetariane peshqirët kanë më pak mikrobe se në familjet mishngrënëse.

 

Mikrobet e njëjta u gjetën në feçe

Hetimi gjithashtu lejoi të përcaktojë se cilat janë mikrobet më të përfaqësuara në peshqirët e kontaminuar: janë bakteret koliformë, të njëjta të përfshira në fekale. Aureja e Staphylocoçi gjithashtu është gjetur në peshqir. Të dyja llojet e mikrobeve janë shprehje e mungesës së higjienës, ose në ndonjë zakon të keq të përdorur për shumë ditë me radhë rroba të njëjta. Rreziku në këtë rast është zhvillimi i çrregullimeve gastrointestinale, të tilla si të përziera, të vjella, diarre.

 

Ta dini!

Peshqirët duhet të lahen së paku në 60 gradë duke shtuar një dezinfektant në ujë./Living

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *