Turqia ka thënë të premten se heqja e sanksioneve të Perëndimit ndaj shteteve si Irani dhe Venezuela, do të lehtësonte krizën globale të energjisë, të nxitur nga lufta e Rusisë në Ukrainë.

 

Shtetet e Bashkuara kanë sanksionuar sektorin e naftës në Venezuelë prej vitit 2019, derisa Iranin pas tërheqjes së Uashingtonit nga marrëveshja bërthamore e vitit 2015 që Teherani ka nënshkruar me fuqitë botërore.

 

Irani është shteti i dytë në botë për rezerva të gazit natyror – pas Rusisë – mirëpo i mungon infrastruktura për rritje të eksporteve.

 

Aktualisht Irani realizon eksporte të kufizuara në Irak dhe Turqi.

 

“Gjithë botës i duhet nafta dhe gazi natyror i Venezuelës. Në anën tjetër, ekzistojnë embargo në naftën iraniane”, ka thënë ministri i Jashtëm turk, Mevlut Cavusoglu.

 

“Hiqni këto sanksione… nëse dëshironi që të bien çmimet, hiqni embargot nga shtetet që do të ofrojnë produktet e tyre në treg”, ka thënë ai.

 

“Ju nuk mund të zgjidhni problemin duke e kërcënuar një shtet”.

 

Vendimi i Moskës për të ndaluar furnizimet me gaz në Evropë – pas sanksioneve që ia ka vënë Perëndimi për luftën e nisur në Ukrainë – ka shkaktuar krizë në kontitent.

 

Përveç bizneseve, dhe ekonomitë familjare janë paralajmëruar për një dimër të vështirë.

 

Turqia – vend anëtar i NATO-s – mban marrëdhënie të mira, edhe me Rusinë, edhe me Ukrainën.

 

Por, ajo nuk i është bashkuar Perëndimit në vënien e sanksioneve ndaj Moskës. REL/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *