I vazhdueshëm dhe i përsëritur është rekomandimi i ekspertëve për më shumë konsumim të peshkut në dietën e përditshme, megjithatë ka përjashtime.

Siç raportohet nga Fondacioni Spanjoll i Kardiologjisë (FEC), “peshku përmban 18-20% proteina me vlerë të lartë biologjike, është një burim i shkëlqyer i vitaminave B, si dhe vitaminave A dhe D të tretshme në yndyrë. Është gjithashtu i pasur me jod, fosfor. , kalium, magnez dhe kalcium (nëse hahet me kocka) dhe është i ulët në ind lidhës, gjë që e bën më të lehtë tretjen”.

Megjithatë, shumë konsumatorë zgjedhin peshq që nuk janë më të shëndetshmit, si salmoni i tymosur, këmbët e gaforreve apo shkopinjtë e peshkut. Këto produkte, edhe pse të njohura, mund të jenë të dëmshme për shëndetin.

Tre peshqit që mjekët këshillojnë të shmangni
Është më mirë të zgjidhni peshqit me origjinë vendase dhe të njihni origjinën e tyre, thonë ekspertët, duke zgjedhur ata me vlerat më të larta ushqyese. Në të kundërt, konsumatorët duhet të shmangin peshqit me vlerë të ulët ushqyese ose ata nga ujërat e ndotura.

Shembuj specifikë:

-Tilapia

Tilapia është një peshk i lirë me vlera të ulëta ushqyese, me vetëm 130 kalori për 100 gram. Është një nga peshqit e ujërave të ëmbla me vlerat më të ulëta ushqyese. Zakonisht vjen nga Kina, ku rritet në ferma të mëdha peshku për të përmbushur kërkesat e larta. Mund të zëvendësohet me merluc , i cili ka një vlerë më të lartë ushqyese.

-Panga

Panga, e cila gjithashtu vjen nga Azia. 90% e pangas vjen nga lumi Mekong në Azinë Juglindore, një nga ujërat më të ndotur në botë.

– Purça

Së fundi, purteka, një peshk afrikan i konsumuar shpesh në receta si pjata të pjekura dhe të gatuara, rekomandohet të shmanget. Organizata e Konsumatorëve dhe Përdoruesve (OCU) ka rekomanduar që nga viti 2017 kundër konsumimit të purtekës nga Liqeni Viktoria në Afrikë, pasi mbetjet e pesticideve dhe gjurmët e merkurit u gjetën në filetot e tij, megjithëse ishin brenda kufijve ligjorë./vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *