Të qenit në natyrë bën mrekulli për trupin tonë, nga shëndeti më i mirë mendor në një zemër më të shëndetshme dhe imunitet më të fortë. Prandaj, disa mjekë përshkruajnë fjalë për fjalë qëndrimin në natyrë si një formë trajtimi.

Hulumtimet e reja mund të kenë gjetur një shpjegim të mundshëm për disa nga këto përfitime. Praktisht, duket se njerëzit që jetojnë në zona me shumë gjelbërim zakonisht kanë një moshë biologjike më të re.

“Ky studim ishte një përpjekje për të përcaktuar sasinë e efekteve të dobishme të hapësirave të gjelbra në nivel qelizor“, tha ekologu social Aaron Heap i Universitetit të Karolinës së Veriut.

Shkencëtarët analizuan 7,827 subjekte dhe mjediset në të cilat ata jetojnë dhe zbuluan se ata që jetojnë në vende me shumë parqe, kopshte, pemë dhe bimësi të tjera kanë telomerë më të gjatë. Telomeret janë skajet e kromozomeve dhe lidhen me jetëgjatësinë.

“Kjo ishte e vërtetë pavarësisht nga raca, statusi ekonomik ose nëse subjektet pinin duhan ose pinin alkool“, shpjegoi Hipp.

Dihet tashmë që hapësirat e gjelbra lehtësojnë nivelet e stresit. Bimët mbrojnë nga temperaturat e larta, reduktojnë ndotjen e ajrit dhe zhurmat. Hapësirat e gjelbra inkurajojnë aktivitetin fizik dhe ndërveprimet sociale dhe shoqërohen me një rrezik më të ulët të krimit.

“Qëndrimi në gjelbërim mund të zvogëlojë moshën biologjike të një personi me 2.2 deri në 2.6 vjet“, llogaritën studiuesit.

Megjithatë, fuqia e natyrës ka kufijtë e saj. Kur shkencëtarët morën parasysh faktorët e rrezikut si ndotja e ajrit, efektet pozitive të hapësirave të gjelbra u zhdukën.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *