Përdorimi i telefonit dhe tabletit për një kohë të gjatë rrit rrezikun e miopisë me 30 për qind. Në këtë përfundim ka arritur një studim i ri i botuar nga The Lancet Digital Health Journal.

 

Në hulumtim theksohet se kombinimi me përdorimin e kompjuterit rrit rrezikun deri në 80 për qind. Kjo do të thotë që deri në vitin 2050, pesë miliardë njerëz (mesatarisht gjysma e popullsisë së botës) mund të jenë miopë.

 

Autori i hulumtimit, profesor Rupert Bourne, nga Universiteti Ruskin, tha se: “Deri në vitin 2050, rreth gjysma e popullsisë globale pritet të ketë miopi (mungesa e largpamësisë). Kjo është një çështje shumë serioze shëndetësore. Studimi ynë është më gjithëpërfshirës në këtë temë dhe demonstron një lidhje të mundshme midis kohës së ekranit dhe miopisë tek të rinjtë.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *