Një studim i ri u përpoq të provonte arsyet e divorcit mes çifteve dhe rezultatet e tij janë me interes të veçantë, sepse përveç arsyeve të dukshme, si tradhtia, dhuna në familje dhe përdorimi i substancave toksike, një përqindje e madhe e çifteve e arrijnë fundin e martesës për shkak të … moshës.

Në veçanti, hulumtimi i publikuar në Couple and Family Psychology zbuloi se mosha ishte ndër faktorët kryesorë të divorcit. Në thelb, të gjithë pjesëmarrësit u divorcuan dhe iu përgjigjën pyetjeve në lidhje me arsyet e ndarjes së tyre. Atyre iu dha një listë e problemeve të zakonshme të marrëdhënieve dhe duhej të përgjigjeshin me një ‘po’ ose një ‘jo’. Mosha mesatare në të cilën shumica e pjesëmarrësve u martuan ishte 23 vjeç, ndërsa gjithsej 52.

Kështu, 45% u përgjigjën “po” kur u pyetën nëse mosha ishte një faktor i rëndësishëm në zgjidhjen e martesës së tyre. Në një përqindje prej 61.1%, një pjesëtar i çdo çifti e konsideronte një arsye serioze, ndërsa në 23.7% të dy i kushtonin rëndësi të madhe moshës për divorcin e tyre.

Në fakt, pjesëmarrësit shpjeguan se e kishin njohur partnerin e tyre për një kohë të shkurtër para se të vazhdonin me martesë. Në të njëjtën kohë, të shumtë ishin ata që besonin se nëse do t’i jepnin pak më shumë kohë lidhjes së tyre, atëherë do të merrnin një vendim më të pjekur për partnerin që do të zgjidhnin për jetën e tyre.

Vlen të theksohet se një studim tjetër vërtetoi se gjasat për divorc ulen kur martesa bëhet në të 20-at deri në fillim të viteve 30. Sipas studiuesve, shanset për divorc rriten kur martesa bëhet në fund të të njëzetatave dhe 30 deri në fillim të të 40-ave.

Profesori i Universitetit të Utah-s, Nicholas Wolfinger, përpiloi të dhëna për martesat dhe divorcet në SHBA midis 2006 dhe 2010, me hulumtimin e tij të publikuar në internet në Institutin e Studimeve Familjare të SHBA-së.

“Ne e dimë pa asnjë dyshim se ata që martohen pas të 30-ave divorcohen më lehtë se ata që martohen nga mosha 25 deri në 29 vjeç. Ky është një zhvillim i ri”, theksoi profesori.

Megjithatë, siç theksojnë ekspertët dhe profesorët, fakti që sa më sipër vlen deri diku në SHBA, nuk do të thotë se ato kanë vlefshmëri universale në të gjitha vendet apo të gjitha marrëdhëniet në botë. /vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *