Të duash dy njerëz në të njëjtën kohë nuk është zakonisht një pikëpamje e pranuar gjerësisht.

 

Shpesh mendohet se nuk mund të duash një person të dytë pa lënduar të parin.

 

Në fund të fundit, si mund të jesh i lumtur me dikë tjetër duke lënduar dikë që të intereson?

 

Hulumtimet argumentojnë se kjo pikëpamje nuk është më e vlefshme.

 

Përkundër asaj që besohet, studimet tregojnë se psikologjia njerëzore mund të dashurojë më shumë se një person në të njëjtën kohë, sepse dashuria nuk është një fenomen që mund të kufizohet.

 

Ndërsa shpjegon konceptin e dashurisë, Dr. Elena Touron, e cila punon në Klinikën Psikologjike Chelsea , përdor frazat “Kur biem në dashuri, disa përbërës kimikë si dopamina dhe oksitocina çlirohen dhe shkaktohen emocione të tilla si kënaqësia, dashuria dhe eksitimi.”

 

“Ka një shpërthim kimik që nxjerr në pah ndjenjat e eksitimit dhe dëshirës. Kjo, sigurisht, sjell tërheqje seksuale”, dhe thotë se dashuria në fakt fillon me një reaksion kimik. Sipas saj, është shumë e rrallë që të biesh në dashuri me një person tjetër nëse të gjitha nevojat e tua plotësohen.

 

Sipas sociologut Eli Sheff, monogamia siç e njohim ne në fakt është një fenomen i krijuar nga shoqëria. Duke folur për Metro, Sheff shprehet se “Monogamia do të thotë të jesh me një person gjatë gjithë jetës” dhe se ky fenomen ka fituar një mision të ri në shoqërinë e sotme.

 

Duke thënë se koncepti i monogamisë ka humbur kuptimin e tij me shoqërinë në ndryshim, Sheff argumenton se ne mund të duam më shumë se një person në të njëjtën kohë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *