Studimi i fundit nga SHBA sjell lajme shqetësuese: gratë e reja që luftojnë me depresionin dhe ankthin kanë dy herë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje serioze kardiovaskulare, pavarësisht se në përgjithësi janë më pak të ndjeshme ndaj këtyre sëmundjeve. Ky zbulim hedh dritë të re mbi rëndësinë e shëndetit mendor dhe ndikimin e tij në gjendjen fizike.

Analizat e Folkehelseinstituttet (FHI) tregojnë për një rritje të problemeve të shëndetit mendor tek gratë, veçanërisht në grupmoshën 20-39 vjeç, me 40 për qind alarmante që raportojnë probleme të shëndetit mendor.

I prezantuar në takimin vjetor të Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë (ACC), ky studim nxjerr në pah nevojën për zbulimin e hershëm të rrezikut të sëmundjeve të zemrës tek gratë më të reja që përjetojnë ankth dhe depresion, me synimin për të reduktuar prevalencën e këtyre kushteve potencialisht fatale.

Dr. Giovanni Civieri, autori kryesor i studimit dhe një studiues në Shkollën Mjekësore të Harvardit, thekson: “Ne menduam se gratë e reja ishin relativisht të mbrojtura nga sëmundjet e zemrës, por hulumtimi ynë tregon se problemet psikologjike mund të kërcënojnë ndjeshëm gjendjen. Kjo na inkurajon të rimendojmë se si i qasemi shëndetit mendor dhe ndikimit të tij në fizik.”

Rezultatet e studimit tregojnë se gratë nën moshën 50 vjeç me një histori ankthi ose depresioni kanë pothuajse 55 për qind më shumë gjasa të zhvillojnë presion të lartë të gjakut, kolesterol të lartë ose diabet në krahasim me bashkëmoshatarët e tyre pa sfida psikologjike. Këto gjetje janë veçanërisht të theksuara tek gratë që më parë konsideroheshin si një ‘grup i sigurt’.

Përveç kësaj, hulumtimi përfshinte studimin e aktivitetit metabolik të rajoneve të trurit të lidhura me stresin, në mënyrë që të kuptonin më mirë se si gjendja mendore ndikon në shëndetin e zemrës.

“Stresi mund të ndikojë në zemër në shumë mënyra dhe studimi ynë fokusohet në mënyrë specifike në lidhjet midis aktivitetit nervor dhe problemeve kardiovaskulare”, shton Dr. Civieri.

Edhe pse ankthi dhe depresioni kanë manifestime të ndryshme, grupimi i tyre në këtë studim nxjerr në pah efektin e tyre të përbashkët në rritjen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës. Ky punim është një thirrje për të rimenduar se si trajtohet shëndeti mendor në kontekstin e shëndetit të përgjithshëm dhe thekson rëndësinë e diagnostikimit të hershëm dhe një qasje proaktive ndaj trajtimit.

“Gratë e reja nuk duhet të bëjnë panik për këto rezultate, por është e qartë se shëndeti mendor luan një rol kyç në parandalimin e sëmundjeve të zemrës. Ky është një zbulim i rëndësishëm që kërkon vëmendje të mëtejshme dhe ndryshime të mundshme në sistemin e kujdesit shëndetësor për të shpëtuar jetë”, tha mjeku. /vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *