Kryeministri Rama ka reaguar në lidhje me çështjen e shqiptarëve në Britaninë e madhe dhe shënjestrimin e tyre si ‘problematikë’.

 

 

Përmes një reagimi në Twitter Rama iu bën thirrje autoriteteve britanike të luftojnë krimin e të gjitha kombësive dhe të mos diskriminojnë shqiptarët për të justifikuar dështimet e tyre politike.

 

 

Nga ana tjetër ai shprehet se 70% e shqiptarëve që kanë emigruar në Angli kanë mbërritur nga Greqia dhe Italia.

 

 

“Shqiptarët në Britaninë e Madhe punojnë shumë dhe paguajnë taksa.”- shkruan kryeministri.

 

 

Reagimi i plotë: 

Shqipëria nuk është një vend i pasur dhe ka qenë për një kohë shumë të gjatë viktimë e perandorive, ne nuk kemi pasur kurrë tonat. Ne kemi për detyrë të luftojmë krimin në shtëpi dhe po e bëjmë këtë me vendosmëri, pasi bashkëpunojmë ngushtë edhe me të tjerët. Gati për të punuar më afër me Mbretërinë e Bashkuar, por faktet janë vendimtare. Kështu është edhe respekti i ndërsjellë.
Shqipëria është një vend i NATO-s dhe po negocion anëtarësimin e saj në BE. Është gjithashtu një vend i sigurt origjine. Kur Gjermania pati një problem të ngjashëm, ajo shtrëngoi sistemet e veta. Britania e Madhe mund dhe duhet të bëjë të njëjtën gjë, duke mos u përgjigjur me një retorikë krimi që përfundon duke dënuar të pafajshmit.
70% e 140,000 shqiptarëve që janë shpërngulur në MB jetonin në Itali dhe Greqi. 1200 prej tyre janë njerëz të biznesit. Shqiptarët në Britaninë e Madhe punojnë shumë dhe paguajnë taksa. Britania e Madhe duhet të luftojë bandat e krimit të të gjitha kombësive dhe të ndalojë diskriminimin e shqiptarëve për të justifikuar dështimet e politikave.
Vënia në shënjestër e shqiptarëve (siç bënë disa me turp kur luftuan për Brexit) si shkaku i krimit të Britanisë dhe problemeve kufitare e bën retorikën e lehtë, por injoron faktet e vështira. Të përsërisësh të njëjtat gjëra dhe të presësh rezultate të ndryshme është çmenduri (pyete Ajnshtajnin!)

 

Ministrja e brendshme britanike Suella  Braverman bëri deklarata të forta ndaj shqiptarëve dhe deklaroi se duhet përshpejtuar procesi i dëbimit të tyre nga Britania e madhe.

 

Asnjë shqiptar i vetëm nuk duhet të pranohet si refugjat. Shqipëria nuk është një vend i shkatërruar nga lufta. Është shumë e vështirë të argumentohet se kërkesat për azil janë legjitime. Meshkujt shqiptarë kalojnë kanalin ilegalisht La Manshin  ose për të gjetur punë provizore ose për të punuar me kriminelë që kërkohen ndërkombtarisht.”- është shprehur zyrtarja britanike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *