Sipas një studimi, shenjat e problemeve mendore fillojnë nëntë vjet përpara se një mjek ta dallojë atë.

 

Njerëzit që sëmuren nga sëmundja e Alzheimerit fillojnë të kontrollojnë kujtesën dhe testet e të menduarit gati një dekadë përpara një diagnoze.

 

Ekspertët e Universitetit të Kembrixhit thonë se shenjat e hershme mund të përdoren për të kontrolluar njerëzit dhe për të filluar trajtimin më herët.

 

Autori kryesor i studimit Nol Swaddiwudhipong tha:

 

“Kur shikuam historitë e pacientëve, u bë e qartë se ata po shfaqnin disa dëmtime njohëse disa vite përpara se simptomat e tyre të bëheshin mjaftueshëm të dukshme për të nxitur një diagnozë.”

 

Studimi, i botuar në revistën Alzheimer’s & Dementia, përdori të dhëna nga gjysmë milioni britanikë të moshës 40 deri në 69 vjeç.

 

Shkencëtarët shikuan të dhënat shëndetësore dhe rezultatet në testet e kohës së reagimit, kujtesës, zgjidhjes së problemeve etj.

 

Njerëzit me rezultate nën mesatare, mbi këto parametra të marrë në studim, kishin më shumë gjasa të zhvillonin sëmundjen e Alzheimerit ose demencën frontotemporale në nëntë vitet e ardhshme.

 

Sëmundjet e trurit, duke përfshirë Parkinsonin , ishin gjithashtu më të zakonshme tek njerëzit me shëndet të përgjithshëm më të dobët.

 

Ekspertët shpresojnë se provat e ilaçeve do të jenë më të suksesshme nëse gjendja mund të kapet më herët.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *