Subscribe

Shembet çatia e Hanit të Gjelit në Korçë.

 

Demtimi i fundit i këtij objekti kuturor ka ardhrur për shkak të fenomeneve natyrore. Pesha e madhe e dëborës së rënë gjatë ditëve të fundit ka shembur një pjesë të çatisë.

 

Autoritetet thonë se degradimi ka ardhur për shkak të konflikteve që kanë pronarërët me njëri-tjetrin. Ndërtesa 200 vjeçare,sipas tyre, është lënë në harresë e për këtë arsye ajo po thuajse është shkatërruar.

 

GJERGJI KOKI
DREJTOR RAJONAL I TRASHEGIMISE KULTURORE

Eshte nje nga gjashte hanet e restauruar perpara kater vitesh dhe eshte dorezuar tek pronaret te cilet jane shume te larte ne dijenine time. Situata e sotme eshte si pasojë e te gjithe vjedhjes se te materialeve te muratures, elemënteve te catise ka ardhur ky degradim. Eshte restauruar catia fasada. U eshte dorezuar para kater vitesh. Por probaret ne dijenin time jane ne konflikt me njeri tjetrin.

 

Ashtu si në të gjitha ndërtesat historike të këtij Pazari edhe në Hanin e Gjelit ndërhyrjet kanë qënë në të gjitha fasadat, dyert, dritaret dhe në çati. Investimi në total kapi vlerën e 4 milion dollarëve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *